Çocukların en çok tercih ettiği oyun platformlardan biri olan Roblox tehlike saçıyor. Tam olarak kaç kişinin sitede oyun oynadığı bilinmiyor, ancak Roblox yetkilileri, 2020'de Bloomberg'e yaptıkları açıklamada yaşları 9 ile 12 arasında değişen Amerikalı çocukların üçte ikisinin bir oyun oynadığını bildirmişlerdi.

Roblox, kullanıcılara birlikte bir oyun oluştuurp oynama imkanı sunuyor. Dijital dünyada gerçek zamanlı olarak başkalarıyla bir araya gelmenin bir yolu bu anlamda. Daha geleneksel oyunların aksine içerik kullanıcılar tarafından üretiliyor. Çok başarılı bir iş modeli; ancak beraberinde bazı sorunlar da getiriyor. Roblox'daki seks oyunları, platformda genellikle "condo" adıyla anılıyor. Bunlar kullanıcıların oluşturdukları, içinde cinsellikten söz edilebilen, hatta avatar'ların sanal cinsel ilişkide bulundukları mekanlar. Bu oyunlarda Roblox'un kuralları da rafa kaldırılıyor.

Genelde kısa sürüyor

Roblox sorunu kabul ediyor. Bir şirket sözcüsü BBC'ye "Çok küçük bir kullanıcı grubunun kasıtlı olarak kuralları ihlal ettiğini biliyoruz" dedi. Condo oyunları genelde kısa, çoğu zaman da bir saatten az sürüyor. Bu süre içinde tespit edilmesi ve platformdan kaldırılması zor. Roblox, sürekli olarak bu oyunları platformdan kaldırmaya çalışıyor. Bunun için otomatik sistemler de kullanıyor. Şirket, "Platforma yüklenen her görsel, video ve ses dosyası hem makinalar hem de elemanlarımız tarafından güvenlik taramasından geçiriliyor" diyor.

Internette çocukların güvenliği konusunda çalışmalarda bulunan ConnectSafely kuruluşunun başkanı Larry Magid, "Kedi-fare oyunu gibi" diyor, "Sistemi oyuna getirmek için akla hayale gelmeyen şeyler yapanlar var." Ancak Magid yine de bundan rahatsızlık duyduğunu belirterek, "Roblox, çocuklar arasında çok popüler bir platform ve 13 yaşın altında çocukların kullanımına izin veriyor, bu nedenle kullanıcılarını koruma sorumluluğu var" diyor.

Kaygı uyandıran mesajlaşmalar

En çok kaygı uyandıran konulardan biri, platformda çocuklarla yetişkinlerin etkileşimde bulunma potansiyeli. Oyunda kullanıcıların birbiriyle veya oyun oynayan diğer herkesle sohbet edebilecekleri bir 'anında mesaj' özelliği var. Condo'lardaki sohbetlerde yazılanlar ise, çocuk oyunları bir yana, yetişkinlere yönelik bir haber sitesinde bile kullanılamayacak nitelikte. Ancak bunun için anne-babaların bu tür mekanizmaları bilecek kadar teknolojiden anlamaları gerekiyor.

Seyahat 'mutluluk hormonunu' artırıyor Seyahat 'mutluluk hormonunu' artırıyor

"Utangaçlık duygusu ortadan kalkıyor"

Internet üzerindeki davranışları inceleyen psikolog Dr. Liraz Margalit, Facebook'un sahibi olan Meta şirketi tarafından geliştirilen metaverse'de de insanların diğer internet platformlarında olduğu gibi farklı davrandıklarını söylüyor. Dr. Margalit, "Kimliğiniz belli olmadığı için, utangaçlık duygusu ortadan kalkıyor" diyor.