Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden "uyuz hastalığı" değerlendirmesi Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden "uyuz hastalığı" değerlendirmesi

Düzenli uykunun insanlar üzerindeki etkisini araştıran Stockholm'deki Karolinska Enstitüsü'nden psikonöroimmünolog ve çalışmanın yazarı Dr. Leonie Balter, üst üste geceleri bölünmüş uykuların, daha yaşlı hissetmeniz için yeterli olacağını söyledi.

VERİMLİ UYKU NASIL OLMALI?
İsveç'teki psikologlar, araştırmaya katılan gönüllülerin art arda iki gece boyunca yalnızca dört saat uykuyla sınırlandırıldıklarında ortalama olarak dört yaş daha yaşlı hissettiklerini buldu.

İnsanların dokuz saat yatakta kalmalarına izin verildiğinde bunun tersi görüldü. Araştırmaya katılanlar, bol bol dinlendikten sonra kendilerini gerçek yaşlarından ortalama üç ay daha genç hissettiklerini iddia etti.

Dr. Leonie Balter, "Uykunun kendinizi kaç yaşında hissettiğiniz üzerinde büyük bir etkisi var ve bu yalnızca uzun vadeli uyku düzeninizle ilgili değil" diyerek, "Sadece iki gece daha az uyusanız bile bu, nasıl hissettiğiniz üzerinde gerçek bir etkiye sahiptir." İfadesini ekleyerek konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

Uyku, sağlık üzerinde anında gözle görülür bir etkiye sahip olan, değiştirilebilir bir davranıştır. Kötü beslenme ve düşük fiziksel aktivitenin etkilerinin fark edilmesi biraz zaman alıyor. Kötü bir gece uykusunun etkisi anında ortaya çıkıyor ve diğer 24 saatlik yaşam tarzı davranışlarını etkiliyor.