2.yılına yaklaşan Rusya-Ukrayna savaşında yeni bir gelişme yaşandı. Savunma Bakanı Oleksii Reznikov görevden alındı. Ukrayna’nın yeni Savunma Bakanı Kırım Türkü Rüstem Umerov oldu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Savunma Bakanı Reznikov'un görevden alınacağı ve yerine Ukrayna Varlık Fonu Başkanı olan Kırım Tatar Türk'ü Rüstem Umerov'un yeni Savunma Bakanı olacağını bildirdi.

"DEĞİŞTİRMEYE KARAR VERDİM"

Filistin'e destek gösterisine katılan ABD Başkan adayı Stein gözaltına alındı Filistin'e destek gösterisine katılan ABD Başkan adayı Stein gözaltına alındı

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov’un görevden alındığını duyuran Zelenskiy, "Bu hafta parlamentonun personel kararı alması istenecek. Ukrayna Savunma Bakanını değiştirmeye karar verdim. Oleksiy Reznikov, 550 günden fazla süren büyük çaplı bir savaş yaşadı. Bakanlığın hem orduyla hem de bir bütün olarak toplumla yeni yaklaşımlara ve diğer etkileşim biçimlerine ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Savunma Bakanlığını artık Rustem Umerov yapacak. Umerov’un ek bir tanıtıma ihtiyacı yok. Parlamentonun bu adaylığı desteklemesini bekliyorum" diye konuştu.

Atamanın önümüzdeki günlerce Ukrayna Parlamentosu'nda oylanması bekleniyor. Görev değişimi, Ukrayna'nın 2014'te ilhak edilen Kırım'a yönelik saldırıları artırdığı dönemde geldi.

REZNİKOV YOLSUZLUKLA ANILIYOR

Görevden alınan Reznikov, savaşın patlak vermesiyle milyarlarca dolarlık yabancı askeri yardımın ülkeye ulaşmasına çalışmıştı. Zaman zaman yolsuzluk skandallarıyla gündeme gelen Ukrayna ordusunda bakan değişikliği bir süredir bekleniyordu.

ÖNEMLİ BİR AKTÖR

Eski milletvekili Rustem Umerov Eylül 2022’den bu yana Ukrayna Devlet Varlık Fonu Başkanlığı görevini yürütüyordu. Aynı zamanda Ukrayna parlamentosunda Türkiye Dostluk Grubu başkanı olan Umerov’un, Karadeniz Tahıl Girişimi başta olmak üzere Ukrayna için savaş anlaşmalarında önemli bir role sahip olduğu belirtiliyor.

Rüstem Umerov

RÜSTEM UMEROV KİMDİR?

1982 doğumlu Umerov, Ukrayna tarihinde bakanlık görevini üstlenecek ilk Kırım Tatarı oldu.

Kırım Tatar Türk halkının lideri ve Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun danışmanı olan Umerov, daha önce Ukrayna Devlet Mülkiyet Fonu Başkanlık ve Ukrayna Devlet Başkanı'nın özel temsilcisi görevini üstlendi.

Devlet Başkanı'na bağlı Ukrayna'nın Arap ve Müslüman Devletlerle Etkileşiminden Sorumlu Danışma Konseyi Komiseri Umerov, Şubat 2022'den bu yana Ukrayna'nın Rusya ile müzakere ekibinde yer alıyor.