ABD Başkanı Joe Biden’ın Gazze’ye havadan yardım yapılacağı açıklamasının ardından ilk teslimat yapıldı.

Reuters’a konuşan ABD’li yetkililer, üç C-130 uçağı ile birlikte Gazze’ye havadan yardım indirildiğini söyledi.

Yetkililer, yardımların 35 binden fazla yemek öğünü içerdiğini belirtti.

Biden dün yaptığı açıklamada İsrail’in saldırı altında tuttuğu ve yardım girişlerine izin vermediği Gazze Şeridi’ne havadan insani yardım bırakılacağını duyurmuştu.  

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby  İsrail'in havadan yardımlar konusunda "destekleyici olduğunu" söylemişti.

İşgalci İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 13 bin 230’u çocuk, 8 bin 860’ı kadın olmak üzere 30 binden fazla Filistinli öldürüldü, 71 bin 533 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

YARDIM PAKETLERİ ASKERİ UÇAKLARLA BIRAKILDI

ABD, Gazze'ye malzeme bırakmak için askeri uçaklar kullandı. Sevkiyat için bu alandaki kabiliyetleriyle öne çıkan C-130 nakliye taktik uçakları tercih edildi. ABD Hava Kuvvetleri'ne göre, bir C-130 16 palet tutabilirken, bir C-17 40 palet taşıyabiliyor.

PAKETLER NASIL YÜKLENİYOR VE BIRAKILIYOR?

Yerdeki askeri personel, malzemeleri paletlere yüklüyor, bunlar daha sonra uçaklara yükleniyor ve yerine kilitleniyor.

Uçak, erzaklara ihtiyaç duyulan alanın üzerine geldiğinde, onları yerinde tutan kilit serbest bırakılır ve palete bağlı bir paraşüt yardımıyla yere doğru yelken açarlar.

'İNDİRME YAPMAK ÇOK ZOR' DENİLMİŞTİ

Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, "Gazze gibi kalabalık bir ortamda havadan indirme yapmak son derece zor" demişti.

Ayrıca; Amerikalı yetkililer, yardım paketlerinin Hamas'ın eline geçmeyeceğinin garantisi olmadığını belirterek planın aksayan yöneleri olduğunu söylemişlerdi.

Şifa Hastanesi'nde toplu mezar bulundu Şifa Hastanesi'nde toplu mezar bulundu