ABD, Türkiye'nin Suriye ve Irak'ta terör örgütü YPG/PKK hedeflerini vurmasının ardından örgütle devriyelerini azalttı.

Daha sonra ortak devriyelere yeniden başlayan ABD ordusunun Suriye'deki hareketliliği göze çarpıyor.

100 araçlık konvoylar
Örgütün işgalindeki Haseke'ye Irak'tan yaklaşık 100 araçtan oluşan askeri ve lojistik takviye konvoyları gönderildi.

ABD güçlerine ait takviyeler, 6 ve 8 Ocak'ta Irak'ın Suriye sınırındaki El-Velid sınır kapısından Haseke'ye giriş yaptı.

ABD üslerine ulaştı
Haseke kırsalında YPG/PKK'nın işgalindeki Rumeylan, Şeddadi ve Tel Beyder yerleşimlerindeki ABD'ye ait üs ve askeri noktalara ulaşan konvoylarda, zırhlı askeri araçlar, akaryakıt tankerleri ve çok sayıda mühimmat yer aldı.

Petrol sahalarına askeri sevkiyat
ABD ordusunun, geçtiğimiz günlerde de Suriye’de YPG/PKK’nın kontrolündeki petrol sahalarında bulunan askeri üslerine Irak'tan takviye gücü göndermişti.

Irak’ta konuşlu ABD unsurları, El-Velid Sınır Kapısı üzerinden Haseke’nin Şeddadi Üssü'ne, oradan da bugün Ömer Petrol Sahası'na en az 30 tırdan oluşan askeri konvoy göndermişti.

Türkiye'nin adımları sonrası dikkat çeken hareketlilik
Ankara, komşusu Suriye ile yeni bir diyalog dönemi başlattı. Moskova'da yapılan görüşmeler, dışişleri bakanları düzeyinde sürdürülecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şartlara göre liderler düzeyinde de görüşmelerde bulunabileceklerini söyledi.

Esad'ın da YPG/PKK kontrolündeki petrol sahalarında kontrolü yeniden ele almak istemesinden sonra ABD'nin attığı bu adımlar dikkat çekiyor.

ABD'nin Suriye'deki varlığı
ABD, Ekim 2019'da Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasıyla harekat bölgesindeki üslerini boşaltırken, petrol sahaları civarında yerleşmeye öncelik vermişti.

Terör örgütü YPG/PKK'ya desteğini sürdüren ABD güçleri, halihazırda Suriye'de Haseke, Rakka ve Deyrizor illerinde örgüt işgalindeki bölgelerde çok sayıda üs ve askeri noktada varlık gösteriyor.

Hedef, petrol sahaları
AA'nın haberine göre, Washington, YPG/PKK'lı teröristlerin işgalindeki petrol sahalarında bulunan askeri üs ve noktalarına da sürekli takviye gönderiyor.