Moskova'nın Washington büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, ABD'li yetkililerin LGBT, pedofili ve cinsiyet değiştirme propagandasını yasaklayan Rus yasasını eleştirerek ülkenin iç işlerine müdahale ettiğini söyledi. Büyükelçilik, ABD'yi Rus halkının görüşlerine saygı duymaya çağırdı.

"ABD SAYGI DUYMALI"

Büyükelçilik açıklamasında, Perşembe günü Rusya parlamentosu tarafından onaylanan yasa tasarısını eleştiren "çok sayıda ABD'li yetkilinin açıklamalarını" kaydettiğini söyledi.

Açıklamada, "Bu tür açıklamaları iç işlerimize ağır müdahale olarak değerlendiriyoruz" diyerek Rusya'nın sürekli olarak geleneksel aile değerlerinin korunmasını savunduğunu ve ABD liderliğindeki Batılı devletlerin sözde empoze etme girişimlerini ve farklı ülkelerdeki sapkın fikirleri reddettiklerini vurguladı.

Büyükelçilik, ABD'den Rus vatandaşlarının nesiller boyu benimsenmiş ve "Rus halkının kimliğinin temeli" olan "ahlaki kurallara uyma" kararına saygı duymasını istedi.

AĞIR PARA CEZASI

Perşembe günü, Rusya Devlet Duması, LGBT propagandasını tamamen yasaklayan bir yasa tasarısını üçüncü ve son oturumda kabul etti. 397 milletvekilinin tamamı tarafından desteklenen 'geleneksel değerlerin korunmasına ilişkin' yasa tasarısı, reklamlarda, kitaplarda, filmlerde ve medyada “geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin” teşvik edilmesini suç sayıyor.

Tasarı, yasayı ihlal edenler için ağır para cezaları öngörüyor. Yasaya göre, bireylede LGBT propagandası 400.000 ruble (6.600 dolar) ve tüzel kişilerde ise 5 milyon rubleye (yaklaşık 83.000 dolar) varan para cezası öngörüyor. Pedofili teşviki için önerilen para cezalarında ise söz konusu rakam iki katına çıkarken, mevzuata uymayan yabancı kişiler Rusya'dan sınır dışı edilmekle karşı karşıya kalacak.

Tasarı henüz yürürlüğe girmedi ancak Başkan Vladimir Putin tarafından imzalanması bekleniyor.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yasayı "Rusya'daki LGBT üyelerinin ifade özgürlüğüne ve insan haklarına ciddi darbe" olarak nitelendirmişti. Rusya'daki oylamadan önce Blinken, Rus milletvekillerini tasarıyı geri çekmeye ve "herkesin insan haklarına ve onuruna saygı duymaya" çağırmıştı.

Russian Today