Dağlık arazide, sislerin içinde saatlerce belirlenemeyen enkaz alanını 15. saatte tespit etti. Helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyette yer alanların cenazelerine ulaşılmasını sağladı.

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait İnsansız Hava Aracı Akıncı'nın termal yani ısıyı takip eden kamerası düşen helikopterin yerini buldu.

02.36'DA ENKAZA ULAŞTI
Güvenlik kaynaklarından elde edilen bilgiye göre; Reisi Abdullahiyan’nın da bulunduğu helikopterin düştüğü bilgisinin alınmasının ardından, Dışişleri Bakanlığı tarafından saat 20.00’da İran’ın gece görüşlü arama-kurtarma helikopter yardım talebi Milli Savunma Bakanlığı'na bildirildi.

Bunun üzerine Coguar tipi helikopter, Diyarbakır’dan Van’a hareket etti. İran’ın helikopter talebine yönelik hazırlıklar devam ederken, bir yandan da Milli Savunma Bakanlığı tarafından saat 22.20’de yurt dışında İHA kullanılması için Cumhurbaşkanlığı'ndan onay alındı.

Kötü hava şartları nedeniyle helikopterin uçuş gerçekleştirememe ihtimali göz önüne alınarak; gece ve kötü hava şartlarında tespit ve görüş yetenekleri üst seviyede olan Akıncı İHA ile arama ve tespit yapılabileceği, talep edilmesi halinde faaliyete başlanabileceği Dışişleri Bakanlığı üzerinden İran tarafına iletildi.

İran makamlarının Akıncı İHA teklifini kabul etmesi üzerine silahsız Akıncı İHA, saat 23.30’da Batman’dan havalanarak saat 00.45’te kaza bölgesine ulaştı ve çalışmalara başladı.

Kaza kırım bölgesinde yapılan keşif gözetleme esnasında elde edilen bilgiler, İran makamları ile anlık paylaşıldı. Saat 02.36’da kaza kırıma uğrayan helikopter ile görsel temas sağlanarak, enkazın koordinatları İran makamlarına ulaştırıldı. Tüm devlet kurumları ile İran makamları ile de sürekli ataşelikler üzerinden koordinasyon sağlandı.

Başarı ile görevini tamamlayan Akıncı İHA, saat 06.45’de Türkiye hava sahasına geri döndü.

Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı'nın en büyük artılarından biri elektro-optik merceklerle donatılmış olması. Termal kameralar ısı duyarlılıkları sayesinde aradan saatler geçse de herhangi bir cismin konumu belirleyebiliyor. 2015'teki bir tatbikata katılan NTV ekibi termal kameranın nasıl çalıştığına şahitlik etmişti. Pistte saatler önce duran ve daha sonra oradan ayrılan bir uçağın bıraktığı iz termal kameraya yansımıştı.

Isıyı takip eden kameraya geçildiğinde yerde duran bir uçak görüntüsü fark ediliyor. Halbuki orada o anda bir uçak yok. Yaklaşık 4 saat önce uçağın bir benzeri o noktada duruyordu. Daha sonrada hangara götürülmüştü. İnsansız uçağın termal kamerası saatler önce orada duran uçağın yarattığı gölgeyi, yaydığı ısıyı gösteriyor.

Bayraktar Akıncı, 24 saat havada kalabiliyor, 13 bin metre yüksekliğe çıkabiliyor. Uydu bağlantısı ile koordine edilebilmesi sınır ötesinde görev yapabilmesini sağladı. Bu operasyonda tercih edilmesinde saatte 375-400 kilometre yol alıp, kaza yerine hızla varabilmesi de etkili oldu.

Akıncı, deprem bölgesinde ve orman yangınlarıyla mücadelede de önemli rol oynamıştı.