Altının ons fiyatının, son haftalarda Fed’in ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) bu yıl faiz indirim döngüsü başlatacağı beklentisinin artmasıyla birlikte jeopolitik gerimler, özel fonlardan ve merkez bankalarından artan taleple rekor tazelemesi dikkati çekiyor.

Altının ons fiyatı, martta yüzde 9,3 yükselerek Temmuz 2020'den bu yana en büyük aylık artışını gerçekleştirdi.

Bakanlıktan yeni tereyağı kararı! En az yüzde 82 olacak Bakanlıktan yeni tereyağı kararı! En az yüzde 82 olacak

Bugün Londra’da seans başlarında altının ons fiyatı 2 bin 266,85 dolara ulaşarak rekor yenilemesinin ardından TSİ 14.20 itibarıyla 2 bin 261 dolar seviyelerinden işlem gördü.

2344 liraya kadar tırmanan gram altın ise, şu dakikalarda yüzde 0,26 artışla 2340 liradan alıcı buluyor.

Analistler, Avro Bölgesi'nde Fransa ve İtalya'dan gelen enflasyon verileri, ECB’nin faiz indirimine gideceği beklentilerini artırırken altının ons fiyatının artan jeopolitik gerilimler, fon ve merkez bankası alımlarıyla desteklendiğini ifade etti.

Düşük faiz oranlarının sürekli gelir getirmeyen altın tutmanın fırsat maliyetini azalttığını vurgulayan analistler, doların son dönemde değer kazanmasının altın fiyatını olumsuz etkilemediğine dikkati çekti.

DOLAR VE EURO'DA DALGALI SEYİR
Seçim sonrası dolar ve euroda dalgalı bir seyir izlendi.

31 Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından dün 32,40'ın üzerinde haftaya başlayan dolar/TL gün içerisinde 31,90 seviyesine kadar düştü. Dolar bu sabah yeniden 32,26 seviyesinde seyrediyor.

Dolar/TL, bugün 32,26 civarında işlem görüyor. Euro/TL ise 34,67 seviyesinde alıcı buluyor.

Piyasalar Türkiye'nin önünde 4 yıllık seçimsiz dönemi fiyatlıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçim sonrası yaptığı ilk açıklamasında "Eylül 2023’te açıkladığımız Orta Vadeli Programımızı (OVP) güçlendirerek kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz." açıklamasını yaptı.

Orta Vadeli Programı uygulamak için önlerinde dört yıl boyunca net bir yol olduğunu söyleyen Bakan Şimşek "Programın sahipliğinin güçlü olmaya devam ettiğini belirtmek önemlidir. Fiyat istikrarının sağlanması en önemli önceliğimizdir. Sıkı para ve gelirler politikalarına ek olarak, mali disiplini yeniden tesis etmek ve Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele çabalarını desteklemek için harcama kontrolüne öncelik vereceğiz." dedi.

ABD'li dev yatırım bankası Goldman Sachs, bugün seçim sonrasına ilişkin yayımladığı raporunda Türk Lirası'nın değer kazanacağını belirtti. 

Goldman Sachs ekonomistleri seçimin geride kalmasıyla artan sermaye akımlarıyla Türk lirasının geçtiğimiz aylara kıyasla daha iyi performans sergilemesini bekliyor. Raporda sadece mevcut politikalara devam edilmesiyle önümüzdeki haftalarda sermaye girişinin tekrar başlayacağı öngörüldü.

Yarın mart ayı enflasyonu açıklanacak. TÜFE'nin mart ayında aylık yüzde 3,5, yıllık bazda ise yüzde 69,1 artması bekleniyor. Enflasyon şubat ayında aylık yüzde 4,53, yıllık ise yüzde 67,07 düzeyinde gerçekleşmişti. TCMB enflasyonu dizginlemek adına politika faizini yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltmişti. 

Dün açıklanan İstanbul enflasyonunda perakende fiyatlar mart ayında aylık yüzde 3,93, yıllık bazda ise yüzde 78,25 artış kaydetti.