Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Sırbistan Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ivica Dacic ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.

İSRAİL CENİN'DEKİ BASKINDA 9 FİLİSTİNLİYİ ÖLDÜRDÜ
İsrail güçlerinin Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı'na bugün düzenlediği baskında 9 Filistinli öldürülmüştü.

İsrail askerlerinin Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te açtığı ateş sonucu yılbaşından bu yana biri kadın 5'i çocuk toplam 29 Filistinli hayatını kaybetmişti.

İSRAİL'E UYARI: PROVOKASYONLARDAN VAZGEÇİN! 
Çavuşoğlu, Cenin baskınına şehit olan 9 kişiye ilişkin de, "İsrail hükümetinden bu tür saldırı ve provokasyonlardan vazgeçmesini istiyoruz. Ölen kardeşlerimiz için başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DEN İSRAİL'E KINAMA
Dışişleri Bakanlığı, İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Cenin Mülteci Kampı'na yaptığı baskına, "Batı Şeria’da giderek daha da artan gerilimden ve artık neredeyse her gün yaşanan can kayıplarından derin endişe duyuyor ve sivillerin ölümlerine yol açan bu saldırıları şiddetle kınıyoruz." ifadeleriyle tepki gösterdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin söz konusu kampa yaptığı baskında, çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybettiğinin üzüntüyle öğrenildiği belirtildi.

"Özellikle Batı Şeria’da giderek daha da artan gerilimden ve artık neredeyse her gün yaşanan can kayıplarından derin endişe duyuyor ve sivillerin ölümlerine yol açan bu saldırıları şiddetle kınıyoruz." ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, bölgede gerilimin tırmanmasının önüne geçilmesi ve can kayıplarının önlenmesi için İsrail makamlarına gerekli önlemleri etkin şekilde almaları yönündeki çağrı yinelendi.

Açıklamada, "Olaylarda hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimize Allah’tan rahmet, Filistin devleti ve halkına başsağlığı diliyoruz." denildi.

MİKE POMPEO'NUN İDDİALARINA YANIT!
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Mike Pompeo bu kitabı sanırım başkanlık adaylığında ya da adaylığının kampanyasını başlatmak için yazmıştır. Bahsettiğiniz iddialarla ilgili gerçek dışı bilgiler var. Diplomatik bir dille söylüyorum. Siz buna ‘yalan’ da diyebilirsiniz. Abartı ve çifte standart var" dedi.

İSVEÇ HÜKÜMETİ SUÇA ORTAK OLDU
Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç'teki provokatif eylemlere ilişkin, "Eylemlerin bir amacı İsveç'in NATO üyeliğini engelleme" açıklamasında bulundu. 

Kur'an-ı Kerim yakılmasına ilişkin Çavuşoğlu, "İsveç hükümeti bu alçak eyleme izin vererek bu suça ortak olmuştur. NATO'ya üye olmak istiyor mu, istemiyor mu?" karar vermesi lazım. Üyelik sürecine mayınlar döşüyor bu eylemler." dedi.

SIRBİSTAN'DAN İSVEÇ'E TEPKİ: BÜYÜK BİR TRAJEDİ

Sırbistan Dışişleri Bakanı Dacic de, İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakılmasına ilişkin, "Batı'nın bir parçası olan bir ülkede böyle bir olayın olmasına inanamıyorum. Bu büyük bir trajedi" açıklamasında bulundu.