Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ağırlandı.

Büyükelçi ataması Resmi Gazete'de Büyükelçi ataması Resmi Gazete'de

İkili görüşmenin ve çeşitli alanlarda işbirliğini sağlayan 19 anlaşmaya atılan imzaların ardından iki lider, ortak basın toplantısı düzenledi.

"Ortaklığımızı daha da derinleştirecek adımlar attık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Kıymetli dostumla birlikte 2018 yılında Türkiye-Özbekistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ni kurmuştuk. 2022 senesinde ilişkilerimizi kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükselttik.

Bugün üçüncü toplantıyı başarıyla gerçekleştirdik. Ortaklığımızı daha da derinleştirecek adımları istişare ederek istikametimizi belirledik. Ticaret, tarım, ulaştırma, enerji, kültür, eğitim ve savunma sanayi gibi konularda atabileceğimiz somut konuları ele aldık. Birçok anlaşmaya da imza attık.

Ticaret hedefimiz 5 milyar dolar

Bu anlaşmalar iki ülke arasında işbirliğini çeşitlendirmeye imkan sağlarken ahdi zemini kuvvetlendirecektir.

İş insanlarımızı Özbekistan'daki yatırımlarını artırmaları, ortaklığımızı pekiştirecek bağlar kurmaları yönünde teşvik etmeyi sürdüreceğiz. Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu'nda imzalanan 107 maddelik eylem planını hayata geçirmek için gereken adımları atmaya başladık.

Atacağımız bu adımlarla birlikte 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize en kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum.

37 milyona yaklaşan genç ve dinamik nüfusuyla Özbekistan'ın bölgesel ve küresel değeri her geçen gün artmaktadır. Özbekistan'la birlikte ata yurdumuz Orta Asya'daki diğer kardeşleri bir araya getiren Türk Devletleri Teşkilatları kapsamında yürüttüğümüz görüşmeler çok önemlidir.