Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brezilya'da Lula da Silva'nın göreve başlama töreni ve Pele'nin cenazesine katıldıktan sonra yurda döndü.

Çavuşoğlu dönüş yolunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Çavuşoğlu, ağırlıklı olarak Türkiye-Suriye ilişkilerinde girilen yeni döneme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Bir toplantıda tüm kararlar alınamaz"
Rusya'nın dışişleri bakanları toplantısı için tarih belirlediğini ancak kendilerinin takviminin uygun olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, "Bunlar değişik seviyelerde yapılan bir günlük toplantı, ya da bir kerelik toplantılar olmayacak.

Bir üçlü toplantıda Suriye ile ilgili tüm kararların alınması beklenemez. Bunların hepsi aslında, hem güvenin tesis edilmesi hem de önümüzdeki süreçte hassas konularda işbirliğinin somutlaştırılmasına yönelik adımlar.

"Henüz yer konusu netleşmedi"
Henüz yer konusu netleşmedi. Tarih konusu da aynı şekilde. Ruslar, önerdikleri tarih için Moskova’ya davet ettiler, Moskova’da yapalım dediler. Alt düzeyde tarih ve yer konusunda görüşmeler devam ediyor. Toplantının önce ön hazırlıklarının yapılması lazım. Henüz tarih de belli değil yer de netleşmedi.

"Ocağın ikinci yarısında görüşeceğiz"
Ocağın ikinci yarısında görüşeceğiz. Bugün Suriyeli muhaliflerle görüşeceğim. (Suriye muhalefeti) Türkiye Suriyeli muhaliflerin garantörü. Suriye muhalefetine rağmen bir normalleşme ya da görüşme olmaz." dedi.