İsrail’in kurucusu Davin Ben-Gurion’un kurmuş olduğu ve amacının İsrail dışında yaşayan Yahudilere yardım götüren ve gerektiğinde İsrail’e getirilmesini sağlayan Aliyah Ajansının üst düzey yöneticisi Alon Shoham, Rusya’dan İsrail’e dönmek için gittiği Moskova Havalimanında gözaltına alındı.

Aliyah Ajansının CEO'su Alon Shoham Moskova Havalimanında İsrail'e gitmek için hazırlandığı esnada Pasaport kontrolü sonrası Rusya istihbaratı tarafından gözaltına alınarak sorgulandı. Diplomatik pasaport sahibi olduğunu ifade eden Shoham yine de sorgulandı. 

GÜNLERCE UKRAYNA’DA KALDI
Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında Ukrayna’da yaşayan Yahudi vatandaşları ziyaret eden Alon Shoham, uzun süre Ukrayna’da bulunarak İsrail’e dönmek isteyen Yahudilerin güvenli bir şekilde dönüşlerini sağladı.

Holokost'tan kurtulan Yahudi kadın, Gazze'deki katliamı protesto etti Holokost'tan kurtulan Yahudi kadın, Gazze'deki katliamı protesto etti

Son olarak ‘İş ziyareti’ kapsamında çeşitli temaslarda bulunmak üzere Rusya’da olan Alon Shoham, İsrail’e döneceği sırada Moskova Havalimanında gözaltına alındı. Sorgusu yapıldıktan sonra serbest bırakıldı. Rusya ve İsrail kanadından henüz  bir açıklama yapılmadı.

DEPREMLER SIRASINDA TÜRKİYE'DE DE BULUNDU
Aliyah Ajansının CEO'su Alon Shoham, ülkemizde yaşanan 6 Şubat depremleri sonucunda Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı MASHAV İsrael ile birlikte 7 Şubat tarihinde Adana'da bulunan Şakirpaşa Havalimanına indi. Deprem bölgesinden kısa süre içerisinde ayrılan İsrailli ekipler, gerekçe olarak "aldıkları bir istihbarat bilgisi sonucunda güvenlik tehditlerine karşı Türkiye'den ayrılmamız gerekti" demişlerdi. 

ENKAZDAN ÇIKAN PARŞÖMEN İSRAİL'E GÖTÜRÜLMÜŞTÜ
Deprem bölgesinde bulunan İsrailli yardım ekipleri, ülkelerine dönerken Hatay Antakya'da bulunan ve ağır hasar gören Antakya Sinagogu içerisinde buldukları bir parşömeni ülkelerine dönerken yanlarında götürdü. Yanlarına aldıkları Parşömenin, Ester Kitabı olduğu ve Tevrat ile birlikte Yahudi kutsal metinleri içerisinde barındırdığı öğrenildi. 

Dışişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimleri sonucunda, Parşömenin Türkiye'ye iadesi sağlanmıştı.