Kredi kartları, ehliyet, kimlik, para ve gereksiz kartlarla dolup taşan cüzdanlar, özellikle erkekler tarafından pantolonların arka cebinde taşınan yaygın bir alışkanlık haline gelmiştir.

Ancak, bu sıkça rastlanan durumun sağlık üzerinde özellikle de omurga üzerinde ciddi etkileri olabileceği bilinmelidir.

Doğal yapıyı bozuyor

Arka cepte taşınan kredi kartları, cüzdanlar ve telefonlar zaman içinde oturma pozisyonunuzu değiştirerek belinizin ve omurganızın doğal yapısını bozabilir.

Bir cüzdan veya telefonun arka cebinizdeki varlığı, oturma pozisyonunuzda belirgin bir değişiklik yaratabilir. Bu durum, doğrudan kalça bölgesinde ağrıya, siyatik sinirinde yayılan ağrılara ve hatta sırt ağrılarına neden olabilir.

'Cüzdan Sendromu'na dikkat

Uzmanlar, bu duruma "Cüzdan Sendromu" adını vermiş ve bu alışkanlığın kalça ve bel kaslarında sürekli bir dengesizlik ve gerginlik oluşturarak zamanla kronik ağrılara yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Bu durum, özellikle ergenlik döneminde omurga şekil bozukluğu ve skolyoz riskini artırabilir. Bu nedenle, son zamanlarda erkek pantolonlarında arka ceplerin daha aşağı uyluk kısmına yerleştirilmesi gibi tasarım değişiklikleri yapılmaktadır.

Kadınlarda görülüyor mu?

Kadınlarda da benzer sorunlar görülebileceği ve özellikle hamileliğin son aylarında vücut ağırlık merkezinin öne kaymasıyla piriformis kasının zorlanmasının benzer şikayetlere yol açabileceği belirtiliyor.

Bu nedenle, cüzdan ve telefon gibi eşyaların arka cebinizde taşınması alışkanlığından kaçınılması, omurga sağlığı açısından önemli bir adım olarak değerlendirilebilir.

Cüzdan sendromunun sebepleri nelerdir?

• Arka cepte cüzdan taşıma

• Uzun süreli sert zeminde oturma

• İlgili bölgeye travma

• Kalça kaslarının aşırı zorlanması (uzun süreli bisiklet kullanımı)

Türkiye'nin kanser haritasını TÜİK açıkladı! En çok ölüm o illerde görüldü... Türkiye'nin kanser haritasını TÜİK açıkladı! En çok ölüm o illerde görüldü...

• Duruş bozukluğu veya yürüyüş bozukluğu

• Çömelip kalkma gibi aktivitelerinin sıklığı

Nasıl önlem alınmalı?

• Dengesiz oturmadan ve arka cepte cüzdan taşımaktan kaçınılması gerekir.

• Hamilelerde aşırı kilo varsa veya kasları güçsüz ise uzun süreli oturma ve ayakta kalma ve yürüyüşlerden kaçınılmalıdır.

• Ofis çalışanları ve masa başında çalışanlar ergonomi kurallarına uymalı ve özellikle sandalyenin uç kısmında oturarak çalışmaktan kaçınmalıdır.

Kalça ve bacak kaslarının güçlü ve esnek olması için düzenli spor yapılmalıdır.