Dolar, global bazda en çok işlem gören para birimidir. Dünya ticaretinin büyük bölümünü kapsayan Amerikan Doları, diğer ülkelerin para birimlerinin de etkisi altına alır. 1500’lü yıllarda ortaya çıkan bu para biriminin günümüzde halen finans piyasalarının yıldızı olduğu söylenebilir. Ülkemizde de döviz kuru piyasa takibi yapılan para birimleri arasında başı çeken bu para birimidir. Çünkü FED tarafından basılan bu para birimi, en çok talep gören enstrüman olma özelliğini uzun zamandır koruyor.

Dolarda 10 yıllık fiyat değişimi

Analistler için bu fiyat değişimi önemlidir. Zira geçmiş 10 yılda meydana gelenler ve Dolar fiyatındaki değişim ile günümüz arasında bir bağ kurulmaya çalışılır. Tahminleri ve analizleri şekillendiren faktörler arasında, 10 yıllık Dolar fiyat değişimi de önemlidir. Özellikle ABD için önemli olan açıklamalar yapılacağı zaman Dolar fiyatındaki değişimler de anında gözlemlenebilir.  

1 dolar kaç TL?

1 Dolar’ın TL cinsinden hesaplanması, Dolar kuru olarak tanımlanır. Elbette ‘’1 Dolar kaç TL’’ sorusunun yanıtı bu minvalde sürekli değişiyor ve bu nedenle net bir rakam görmek isteyenlerin anlık döviz kuru canlı piyasa verilerine bakması gerekiyor. Dolar kurundaki değişimler sadece yatırımcıları etkilemiyor. Ülke ekonomisini ve dolayısıyla her bir vatandaşın ekonomisini de etkiler. Türkiye’de enflasyon yükseldiğinde TL değer kaybeder ve Dolar da yükselişe geçer. Bu döngü hiçbir zaman değişmedi. Milyonlarca kişinin sürekli olarak Dolar kuru takibi yapması da bundan kaynaklanır.

Bir dönem Dolar, ülkemizde birikimleri değerlendirme araçlarından biri olarak görülürdü. Günümüzde ise bir yatırım aracı olarak görülmeye başlandı. Haliyle finans piyasalarına da bu durum yansıdı ve bir dolar endeksi ortaya çıktı. Doların diğer dövizlere karşı iniş çıkışları artık bu endeks üzerinden takip ediliyor. Dünya genelinde dolar fiyatındaki iniş çıkışlar diğer dövizleri değil emtiaları da etkiliyor. Altın ve petrol bile Dolar üzerinden işlem gördüğü için bu duruma şaşırmamak gerekir.

Uzman yorumlarına göre dolar ne olur?

Özellikle ülkemiz için en can alıcı soru işte budur! Peki, uzman yorumları neleri içeriyor, tahminler ne yönde? İşte son yorumlar…

Amerika Finansal Hizmetler Merkezi Wells Fargo, “Yılbaşında dolarda görülen direnç, enflasyonun yavaşlaması ve Fed’in 2023’ün ikinci yarısında faiz indirimlerine başlamasıyla azalacak ve dolarda kısmi düşüş görülecek. Enflasyonun daha da düşmesi ve FED’in güvercinleşmesi doların 2022’deki kazanımlarını 2023 yıl sonuna kısmen tersine döndürür. Euro ve yen nihayet destek bulabilir ve gelişmekte olan ülke paraları da dolardaki zayıflamayla istikrar bulabilir.” şeklinde bir yorum yaptı.

ING’den gelen yorum ise “Çekirdek enflasyonda ekim ayında görülen yavaşlama, ABD konut sektöründen gelen olumsuz veriler ve ekonomiye güvenin azalması uzun süredir öngördüğümüz 2. yarıda faiz indirimleri beklentilerini güçlendirdi. Fed 2. yarıda faiz indirimine başlasa bile Avrupa ve Asya’nın dolar mevduatlarından istikrarlı bir çıkış getirecek yatırım ortamı sağlayacağını öngörmüyoruz. Bu nedenle Euro/Dolar’da 1,05 düzeylerinin üzerinde yükseliş görülmeyeceği görüşündeyiz.” şeklinde oldu.

Deutsche Bank Dolar yorumunda 2023 baharını işaret etti ve şu ifadelere yer verdi: “Fed’in faiz döngüsü muhtemelen 2023 baharında zirveyi görecek, Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz artırımlarına devam edecek. Ancak doların krallığı sona yaklaşıyor olabilir. Zayıf dolar küresel varlık piyasalarını hareketlendirebilir. Euro Bölgesi’nde ve Çin’de büyüme zayıf geçen kış aylarından sonra tekrar hızlanabilir, bu nedenle paritenin 2023 yılını 1,05’le kapatacağını öngörüyoruz.”

Unicredit kanadından gelen yorum ise şöyle: “Dolar güçlü seyrini kaybedecek ancak bu tam bir tersine dönüş olmayacak. Tahmin aralığımızın (2023) sonunda Euro/Dolar paritesinin 1,10-1,12 düzeylerine yükselmesini bekliyoruz.”

CITI, tahminlerini şu ifadelerle açıkladı: “Doların 2023 yılı içinde zirveyi görmesini ve ikinci yarısında değer kaybı yaşayacağı bir seyre gireceğini öngörüyoruz. Morgan Stanley de doların 2023 boyunca düşeceğini öngören kuruluşlar arasında.”

2023 yılının ilk ayında HSBC tarafından gelen açıklamada “Faizlerde zirveye yaklaşsak da, ekonomiler arası faiz farklarının daha fazla açılmasını beklemiyoruz. Bazı ekonomiler için faiz farkları daha da azalabilir. Bunun sonucunda dolara desteğin azalacağını ancak yine de ABD ekonomisinin daha dirençli olması ve risk iştahının karışık seyretmesi nedeniyle dolarda da direncin devam edeceğini öngörüyoruz. Daha önce dolarda güçlenme beklerken, bu görüşü nötr görünüme revize ettik.” ifadeleri kullanıldı.

Dolar Yorum İçeren Kaynağımız: https://piyasa.paratic.com/doviz/dolar/