İzvestia gazetesinin elektronik piyasasından bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Rus elektronik ithalatçıları, yabancı satıcılar ve distribütörlerle yapılan anlaşmalarda ABD doları ve euroyu neredeyse tamamen terk etti.

Küresel piyasalar karışık seyrediyor Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Ülkenin elektronik üreticilerinden birinin yöneticisi, 2023'teki satın almaların neredeyse tamamının Çin yuanı ve Hindistan rupisinin yanı sıra diğer gelişmekte olan ülkelerin ulusal para birimleriyle ödendiğini söyledi.

Rus gazetesine konuşan isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, doların diğer para birimleriyle değiştirilmesinin bir takım avantajlar sunduğunu söyledi.

Sektör temsilcisi, "Şu anda satışların yüzde 99'unda ruble, yuan, dirhem, won, dong kullanıyoruz. Bu tür anlaşmaların sevkiyatların izlenebilirliği konusunda hiçbir risk taşımıyor, paranın hızlı dolaşımını sağlıyor, indirimleri de mümkün kılıyor" dedi.

Temsilci ayrıca, teslimatlar sırasındaki aracıların sayısı ve "dost olmayan ülkelerden" muhabir bankaların katılımının hariç tutulduğu belirtti.

Sektöre yakın bir başka kaynak ise, 2023'ün sonlarında Rusya'daki birçok finans kurumunun yabancı tedarikçilerle yapılan anlaşmalarda kripto para birimleriyle anlaşmaya varmayı bile teklif ettiğini söyledi.

Mobile Research Group'un önde gelen analisti Eldar Murtazin'e göre, toptan ekipman alıcıları yaptırımlar nedeniyle dolar ve eurodan kaçınıyor.

Analist, Rus ithalatçıların ödemelerdeki para birimini değiştirmesi durumunda satın alma maliyetinin artmadığını, hatta anlaşmalar Çin yuanı üzerinden yapıldığında yüzde 1'lik mütevazı bir tasarruf sağladığını da belirtti.

Ayrıca, Çin'in para birimi Rusya dışında kolayca değiştirilebiliyor, havale veya dolara çevrilebiliyor. Bu da piyasanın lojistik veya ödeme sistemlerindeki eksikliklerden ve aksaklıklardan kaçınmasına olanak tanıyor.