UNICEF Sözcüsünden korkunç açıklama: Refah'ta yeni mezarlıklar inşa edildiğini ve çocuklarla doldurulduğunu gördüm UNICEF Sözcüsünden korkunç açıklama: Refah'ta yeni mezarlıklar inşa edildiğini ve çocuklarla doldurulduğunu gördüm

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), fırtınaların ülkede bir buçuk yıldan fazla süren yağmur miktarını sadece birkaç saat içinde boşaltması, yolları ve Dubai metropolünde bulunan uluslararası havaalanını sular altında bıraktı.

Komşu Umman'da da en az 20 kişinin ölümüne yol açan şiddetli yağmurlar ve su baskınları yaşandı.

BAE VE UMMAN'DA NELER OLDU?

Fırtına, ilk olarak Pazar günü Umman'ı, ardından Salı günü BAE'yi vurmuştu. Elektriklerin kesilmesine neden olan fırtına uçuşlarda aksamalara yol açmıştı. 3 milyondan fazla insanın yaşadığı Dubai'de sel nedeniyle evler sular altında kaldı, trafikte kaos yaşandı ve insanlar evlerinde mahsur kaldı.

Yetkililer, BAE'nin tarihteki en şiddetli yağışa tanık olduğunu söyledi.

Ülkenin resmi haber ajansı WAM, yaşanan felaketi "1949'da veri toplamanın başlamasından bu yana belgelenen her şeyi" geride bırakan "tarihi bir hava durumu olayı" olarak nitelendirdi. Bu tarih, enerji zengini Körfez ülkesinde ham petrolün keşfedilmesinden öncesine işaret ediyor.

Bahreyn, Katar ve Suudi Arabistan'da da yağışlar görüldü.

BULUT TOHUMLAMA

Raporlarda, BAE Ulusal Meteoroloji Merkezi'ndeki (NCM) meteorologların, Dubai'nin yağmurlar başlamadan önce altı veya yedi bulut ekim uçuşu gerçekleştirdiğini söylediği aktarıldı.

Associated Press haber ajansı tarafından analiz edilen uçuş izleme verileri ise, BAE'deki bulut tohumlama çalışmalarında aktif olan bir uçağın Pazartesi günü ülke çevresinde uçtuğunu da gösterdi.

1990'larda başlatılan bulut tohumlama, ülkenin su kıtlığını çözme çabasının bir parçası oldu.

NCM, tohumlamanın Salı günü değil Pazar ve Pazartesi günü yapıldığını açıkladı.

NCM genel müdür yardımcısı Ömer El Yezidi, NBC haber ajansına, kurumun "bu etkinlik sırasında herhangi bir tohumlama operasyonu gerçekleştirmediğini" belirterek şunları ekledi:

"Bulut tohumlamanın temel ilkelerinden biri, yağmur yağmadan önce bulutları erken aşamada hedeflemeniz gerektiğidir, eğer şiddetli bir fırtına durumu varsa o zaman herhangi bir tohumlama operasyonu gerçekleştirmek için çok geç demektir."

BAE'de ve tipik olarak kuru çöl iklimiyle bilinen Arap Yarımadası'nın diğer yerlerinde yağış nadirdir. Yaz aylarında hava sıcaklıkları 50 santigrat derecenin (122 Fahrenheit) üzerine çıkabilir.

BAE ve Umman'da da şiddetli yağışlarla baş edebilecek drenaj sistemleri bulunmuyor ve yağış sırasında yolların su altında kalması sık görülen durum.