Dünyanın en büyük aktif yanardağı olan Hawaii’deki Mauna Loa yanardağı, 40 yıl sonra ilk kez patladı. Yanardağdan çıkan lavlar henüz yalnızca dağın zirve bölgesinde (krater içinde) akarken, dağ çevresindeki sakinlere kül yağma ihtimaline karşı uyarı gönderildi.

Öte yandan yanardağdaki durumun her an hızlı bir şekilde değişebileceği açıklandı. ABD Jeoloji Servisi, volkanın alarm seviyesini en yüksek seviye olan ‘uyarı’ düzeyine çıkardı. 

Mauna Loa yanardağı nerede?

Mauna Loa, ABD’nin Hawaii eyaletinde, takım adaların en büyüğü olan “Hawaii Büyük Adası”nda yer alıyor. Ada, Mauna Loa ile birlikte toplam 7 farklı yanardağa ev sahipliği yapıyor.

Yanardağda ani bir değişim sonucunda lavların şiddetini artırması, büyük bir tehlikeye neden olabilir. Yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre lavlar, insan hayatı için nadiren tehlike olsa da altyapı için fazlasıyla yıkıcı olabilir, maddi hasara yol açabilir.

Bununla birlikte Dr. Jessica Johnson tarafından paylaşılan bilgilere göre yanardağdan çıkan volkanik gaz, yerel vatandaşlar için solunum sorunlarına yol açabilir.

Mauna Loa’nın geçmiş patlamalarında hızla akan lav, volkanik gaz, yoğun dumanlı hava ve büyük ve yıkıcı depremler yaşanmıştı. Son patlama öncesinde ise bölgedeki sismik aktivitelerin normal zamanlara göre 2 ila 3 kat arasında arttığı gözlemlenmişti.

Yanardağın bulunduğu ada, 200 bin sakine ev sahipliği yapıyor. Yanardağ patlamasının dünya genelinde bir etkiye sahip olup olmayacağı henüz paylaşılmadı.