Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi; ByLock kullanmak” ve Bank Asya’da hesabı olmak” suçlamalarıyla mahkum olan öğretmen Yüksel Yalçınkaya'nın 2020 yılında açtığı bireysel davada Türkiye aleyhine ihlal kararı verdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) Türkiye aleyhinde aldığı kararda, yetkisini aşarak delil incelemesi yaptığını, kararın kabul edilemez olduğunu belirtmişti.

''TÜRK YARGISINA DARBE NİTELİĞİNDE''

Bülent Deniz yazdı: Şii Sünni el ele verdik! Kudüs davasına nasıl ihanet ettik? Bülent Deniz yazdı: Şii Sünni el ele verdik! Kudüs davasına nasıl ihanet ettik?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Emir Akpınar, ''Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Daire pilot dava olarak görmüş olduğu Yüksel Yalçınkaya dosyasını karara bağladı. AİHM, Yüksel Yalçınkaya'nın başvurusu üzerine Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 6, 7, 8 ve 11. maddeye ilişkin hak ihlali işleyip, işlemediğini değerlendirmiştir. Vermiş olduğu diğer kararlar bir yana AİHM'nin Türkiye'nin aleyhine 7. maddenin ihlaline yönelik vermiş olduğu karar açıkça Türk yargısına darbe niteliğindedir. Sebebine gelecek olursak, 15 Temmuz 2016 tarihinden önce Fetullahçı Terör Örgütü'ne üyelikten, terör örgütüne yardımdan yargılanamayacağını ve bu nedenle Türkiye'nin hak ihlali gerçekleştirdiğine karar vermiştir. Belirtmek gerekir ki Türkiye'nin bu karardan sonra Avrupa Konseyi'nden ayrılmayı en üst makamlar tarafından değerlendirmesi gerekmektedir.'' açıklamasında bulundu.