Bakan Bayraktar'ın açıklamaları şöyle:

Yoğun bir şekilde arama kurtarma faaliyeti devam ediyor. Bütün zorluklara rağmen burada çok geniş kapsamlı bir faaliyet yürütüyoruz. Çok büyük bir heyelan. Yaklaşık 400 bin kamyonla taşıyabileceğimiz 9 kardeşimizi arıyoruz. Belirlediğimiz noktalara bugün daha yoğun bir şekilde gireceğiz. Ümit ediyorum bu çalışmalardan netice alırız. Buradaki işçi kardeşlerimizin aileleri ve yakınlarının beklentileri var ve biz de buna yanıt verebilmek için çalışıyoruz. 

Madencilerin 3'ünün farklı, 6'sının farklı lokasyonlarda olduğunu tespit ettik. Yaptığımız çalışmalarda belirlediğimiz lokasyonlar var. Sahada sürekli ölçümleri yapıyoruz. Mevcut saha ve diğer yerlerde. Aynı zamanda dere yatağının ilerleyen kısmında numuneler alıp tespit yapıyoruz. Yapılan testlerin sonucunda halk sağlığını tehdit edici herhangi bir şey söz konusu değildir. 3. gün yeni bir faza geçiyoruz. Toprak yığınını kaldırma aşamasında planlamaya geçtik.

ARALARINDA YABANCI YÖNETİCİNİN DA OLDUĞU 8 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ
Temel önceliğimiz bu kurtarma operasyonuna yoğunlaşmış bir şekilde devam etmek. Buradan ayrıldıktan sonra ailelerimizle birlikte olacağız, zaten onlarda burada takip ediyor. Soruşturma devam ediyor. Onların ifadesi 8 çalışanla alakalı yöneticiyle alakalı, içlerinde yabancı yönetici de olmak üzere şu anda adliyeye sevk edilmiş durumdalar. Önümüzdeki günlerde ilave soruşturma kapsamında arkadaşlar ifade verecek. Bu noktada eksik kusur varsa yargı tespit edip gereğini yapacaktır.

Biz de ilgili tüm kurumlarımızla teknik ve idari yönden soruşturmaya devam ediyoruz. Biz yine düzenli bir şekilde sizlere bütün açıklığıyla, konuları intikal ettirmeye devam edeceğiz. Bir nebze sabır bekliyoruz. AFAD'ın sahada yürüttüğü çalışmalar netice verecek.

ÇATLAK İDDİALARI
Bu yönde bize iletilen bir bilgi var. İşçilerin tahliye edildiği. Tekrar 9 arkadaşın kontrol için bölgeye döndükleri ve o esnada bu hadiseye yakalandıkları doğru.

Burası özel bir işletme, %80'i Amerikalı bir şirkete ait. Tümüyle devlet olarak konuya vaziyet ediyoruz. Buradaki beklentimiz şeffaf bir şekilde çalışmalara katkı sunmasıydı. Üst düzey şirket yöneticileri burada. Şirket burada tümüyle bizimle, belirlediğimiz esaslarla çalışıyor.

Adıyaman'da bir polis karakolda meslektaşlarına ateş açtı: 2 şehit Adıyaman'da bir polis karakolda meslektaşlarına ateş açtı: 2 şehit

Burada özellikle ailelerimiz beklenti içerisindeler. Burada söylediğimiz şeyin işlerin tam yerinin belirlendiği gibi bir durum olmasın. Belli yöntemlerle bu alanı dartmış durumdayız. O noktalara bakacağız. Alınan görüntülerde, 3 kardeşimiz madenin olduğu tarafta.

"BU İŞİN ÜSTÜ GİZLENECEK TARAFI YOK"
Soruşturma ve teknik çalışma bitmeden konuşmak doğru olmaz. Bu işin çok gizlenecek, üstü kapanacak bir tarafı yok, mümkün de değil. Burada çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Hiç bir endişeye mahal yok. Bütün sorunlar ortaya çıkacak. Önce kurtarma, beraberinde bu rehabilitasyon süreci.

Devlet Su işlerinin hazırladığı bu sularla ilgili hazırladığı tedbir 5 alanı kapsıyor. Birkaç kademeli set programımız var. Bu öğleden sonra mevcut toprağın olduğu kütleyi, kaldırıp nereye taşıyacağımıza önümüzdeki günlerde karar vermeyi planlıyoruz. Hiçbir riski göz ardı etmeden bunu ortadan kaldıracağız.

Ağustos ayındaki denetimde farklı tespitler vardı. Orayla alakalı olmadığını söylemiştim. Fazla yükleme olabileceğiyle ilgili müfettişlerimiz ona da bakıyor. Eğer öyle bir şey varsa ortaya çıkacaktır

VALİ AYDOĞDU'DAN AÇIKLAMA
Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, sosyal medya üzerinden yaptığı bilgilendirmede şunları söyledi: 13.02.2024 saat 14.28’de meydana gelen toprak kayması sonucu enkaz altında kalan 9 insanımız için olay anından şu ana kadar İliç'te, umutla ve kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

BAZI NOKTALARDA METAL YOĞUNLUĞU TESPİT EDİLDİ
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü uzmanları yerin yaklaşık 30 metre altını görüntüleyebilen metale duyarlı dronlar kullanarak, işçilerin içerisinde bulunduğu düşünülen konteyner ve araçların yerini tespit etmeye çalışıyor.

Bu arada teknolojik cihazlarla yapılan aramalarda bazı noktalarda metal yoğunluğu tespit edildi. Ekiplerin bu bölgelerde çalışmalarını yoğunlaştırdığı öğrenildi.

AFAD ekiplerinin belirlenen bazı alanlarda çubuklarla arama yaptığı bölgede, yüzeysel sondalama çalışması da gerçekleştiriliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mobil Su ve Atıksu Analiz Laboratuvarı, bölgede sürekli olarak toprak ve su analizi ölçümü gerçekleştiriyor.

Ekipler, arama çalışmalarının yanı sıra maden ocağı sahasından aldıkları toprak numunelerinden bazılarını incelemek üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Çevre Referans Laboratuvarı'na gönderiyor.

Bölgeye giriş ve çıkışlar kontrollü olarak sağlanıyor. 

İliç'e bağlı Çöpler köyündeki altın madeninin bulunduğu bölgede 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kayması sonucu kaybolan 9 işçinin bulunması için çalışma başlatılmıştı.