Tüm emeklilere 2023 yılında yüzde 30 zam uygulanacağı açıklandı. Bunun yeni düzenleme kapsamında emekli olan EYT’liler alacakları maaşları merak etmeye başladı. Bir süredir kapalı olan SGK maaş hesaplama ekranının yeniden açılması ile emekli adayları maaşlarını hesapladı. Ancak aylıklarda yapılan artışın yüzde 17’de kaldığı ortaya çıktı. Bunun üzerine emekli adayları bir hata olup olmadığını merak etmeye başladı.

ENFLASYON RAKAMLARI ETKİLİ OLDU
Enflasyon rakamları yıl içinde yüzde 85'lere kadar çıktı. Buna rağmen enflasyon 2022 yılını yüzde 64,27 ile bitirdi. Böylelikle enflasyondaki düşüş nedeniyle ocak ayında devreye giren güncelleme katsayısı sonrası zam yüzde 30 değil, yaklaşık yüzde 17 olarak göründü. Geçtiğimiz yıl SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına ocakta yüzde 25,47, temmuzda yüzde 42,35 zam yapıldı. Yıllık toplam zam yüzde 78,6 olarak gerçekleşti.

EMEKLİLİK DİLEKÇESİNİ 1 OCAK’TAN SONRA VERENLER DAHA DÜŞÜK ALACAK
Habertürk'ün haberine göre, 2022 yıllık enflasyonu geçen yıl ocak ve temmuz aylarında emekli aylıklarına yapılan zammın altında kaldığı için, emeklilik dilekçesini 1 Ocak 2023 tarihinden sonra verenlerin aylıkları daha düşük bağlanacak. Örnek vermek gerekirse, SGK'nın hesaplama robotunda aralık ayında maaşı 10 bin lira gözüken biri ocak ayında aylığının 13 bin lira olmasını bekliyordu. Ancak SGK sitesinde gözüken rakam yaklaşık 11 bin 700 oldu. Aradaki farkın nedeni güncelleme katsayısı oldu.
Mart ayında ilk maaşlarını alması beklenen EYT'lilerin aylıklarına yaklaşık yüzde 1,5 puanlık milli gelir artışı da eklenecek.