Filistin Başbakanı Muhammed Shtayyeh işgal altındaki Batı Şeria'da artan şiddet ve Gazze'deki savaş nedeniyle istifa ettiğini duyurdu.

İSTİFA NEDENİ
İstifasını Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas'a sunan Shtayyeh, "İstifa kararı, Batı Şeria ve Kudüs'teki benzeri görülmemiş gerilimin ve Gazze Şeridi'ndeki savaş, soykırım ve açlığın ışığında geldi. Bir sonraki aşamanın ve onun zorluklarının, Gazze'deki yeni gerçekliği, Filistin birliğine ve otorite birliğinin Filistin toprakları üzerinde genişletilmesine dayalı bir Filistin-Filistin uzlaşmasına olan ihtiyacı hesaba katan yeni hükümet ve siyasi düzenlemeler gerektirdiğini görüyorum". dedi. 

Shtayyeh'in istifası ABD'nin Abbas üzerindeki Filistin Otoritesini sarsması ve savaşın ardından Filistin devletini yönetebilecek bir siyasi yapı üzerinde çalışmaya başlaması yönündeki baskısının arttığı bir dönemde geldi.

Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Abbas yönetimindeki Filistin Yönetimi'nin bir Filistin devletinin kontrolünü ele geçirmesi ve Gazze'yi yönetmesi yönündeki çağrıları birçok kez reddetti. İsrailli milletvekilleri de Netanyahu'nun Filistin devletinin "tek taraflı" tanınmasını reddetti.

MECLİS 'BARIŞ' İÇİN TOPLANDI 
Netanyahu, "Knesset ezici bir çoğunlukla toplandı. Yalnızca barışı getirmeyecek, aynı zamanda İsrail devletini de tehlikeye atacak Filistin devletinin kurulmasını önleyecek" dedi.

FİLİSTİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN CEVAP
Filistin Dışişleri Bakanlığı oylamayı sert bir şekilde kınadı ve İsrail'i, Filistin topraklarının işgali nedeniyle Filistinlilerin haklarını rehin tutmakla suçladı.

Açıklamada, "Bakanlık, Filistin Devleti'nin Birleşmiş Milletlere tam üyeliğinin ve diğer ülkeler tarafından tanınmasının Netanyahu'nun iznini gerektirmediğini bir kez daha teyit ediyor" dedi.

1990'ların başında Oslo anlaşmalarının imzalanmasından bu yana, iki devletli çözüme ulaşma yönünde çok az ilerleme kaydedildi.

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Batı Şeria'yı işgalinin hukuki sonuçları hakkında yaklaşık 50 ülkeden bilgi alırken, aşırı sağcı İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich Perşembe günü, öldürülen bir silahlı saldırıya tepki olarak 3.300'den fazla yeni ev inşa etme planlarını duyurdu . 

Smotrich, kararın Kedar yerleşiminde 300 ve saldırının meydana geldiği Maale Adumim'de 2.350 yeni ev için onay sürecini başlatacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in yeni yerleşim yerleriyle ilgili duyurusunu duyunca "hayal kırıklığına uğradığını" söyledi.

Buenos Aires'te yaptığı konuşmada, "Yeni yerleşimlerin kalıcı bir barışa ulaşma konusunda ters etki yapması, hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat yönetimler altında uzun süredir devam eden ABD politikasıdır" dedi.

Sözlerine “Bunlar uluslararası hukuka da aykırı. Yönetimimiz yerleşimlerin genişletilmesine kesin bir şekilde karşı çıkıyor ve bizim kanaatimize göre bu sadece İsrail'in güvenliğini güçlendirmez, zayıflatır” ekledi.