Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde alkışlandığı gün, İsrail Gazze'de 60 noktayı vurdu Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde alkışlandığı gün, İsrail Gazze'de 60 noktayı vurdu

Siyonist terör, Gazze'deki ablukasını ve saldırılarını 217. günde de sürdürdü. Soykırımcı İsrail, dünyada kamuoyu oluşturmak ve savaş suçlarını örtbas etmek için dezenformasyona sıkça başvuruyor.

Misyonu Siyonistlerin dezonfarmasyonlarını ifşa etmek olan Filistin Diplomasi Merkezi, yayımladığı gün sonu bülteniyle kamuoyunu bölgede yaşananlar hakkında bilgilendiriyor.

İşte Merkezin 11 Mayıs 2024 tarihli basın bülteni:

İşgalci İsrail Sahnesi

Filistin Diplomasi Merkezi, İbrani gazete ve medyasında yer alan içerikleri ve İşgalci İsrail sözde yetkililerin Aksa Tufanı ve Gazze savaşı hakkındaki en önemli açıklamalarını takip ederek, İşgalci

İsrail cephesinin günlük bir özetini sunuyor.

Savaşın 217. Gününde İsrail Cephesi

• Savaşın ilerleyen günlerine etkisi hasebiyle, Refah sınır kapısının işgal edilmesi siyasi açıdan en büyük tehdidi teşkil ettirmektedir. Bu meselenin nasıl sonuçlanacağı tüm savaş sonucunu etkileyecektir.

• Operasyonel kapasite anlamında, Refah sınır kapısının kapanması Gazze nin çeşitli bölgelerinde direnen savaşçıların irade ve savaş kapasitelerini etkilemeyecektir. Savaş hâlen iki irade arasında devam edecek, Refah sınır kapısı ve Philadelphia (Selahaddin) ekseni de savaş alanının içerisinde yer alıyor.

• Netanyahu ilerleyen günlerde bu süreci ele alış biçiminde birtakım değişiklikler olabileceğine işaret eden açıklamalarda bulundu: “7 Ekim sürecinde hükümetimiz başarısız oldu (ilk defa itiraf edildi), yaşanan bu olaydan başta istihbarat ve ordu sorumludur.”

• Netanyahu, Biden yönetiminin yönelimlerini kamuoyu baskısı ile şekillendirmek adına ABD kamuoyunu Hamas’a karşı kışkırtma politikasına devam ediyor.

• İsrail savaş kabinesi üyesi Eizenkot’un; yapılması gerekli eylemler uygulanmadığı takdirde Siyonist cephesinden ve kabinedeki rolünden istifa edeceğini duyurmasının ardından ve esirler dosyasında hiçbir gelişme yaşanmaması ışığında Siyonist cephenin mevcut hükümetten çekilme olasılığı artış gösteriyor.

• Netanyahu’nun siyasi ve stratejik olarak olası istifaları idare edebilmek için elinde tuttuğu “aşırı dinci Siyonistler” ve “Likud Partililer” ile olan ilişkileri halen stabil durumda.

• ABD halen Refah saldırılarının genişletilmesine karşı tavrını korurken, İsrail; 100 binlerce Filistinliyi (gidecek bir yerleri olmamasına rağmen) yerlerinden ediyor ve ABD kurallarını tanımıyor.

• Netanyahu ABD ile ilişkilerin gözetiminde İsrail stratejik ilişkiler bakanı Ron Dermer’in görüşlerine güveniyor. Gantz, Gallant ve Eizenkot’u tedirgin eden gelecek silahların askıya alınması kararını her ikisi de Biden hükümetinin gerçekleştiremeyeceğine inanıyor.

• Gazze’deki direnişçilerin sıcak çatışmaya girmekten kaçınmalarını İsrail sahada kullanılan askeri bir strateji olarak değerlendiriyor. İsrailli bir yetkili yaptığı açıklamada, “Sinvar’ın uyguladığı strateji oldukça basit: Hamas, İsrail ordusunun yerin üstünde bulunabileceği süreden daha fazla süre yerin altında kalacak.” dedi.

• Hizbullah, özellikle de “Bafilya” bölgesinde suikasta uğrayan 4 askeri personeli sonrası saldırılarını yoğunlaştırdı. Şam’da bulunan üslerine gerçekleştirilen saldırılar sonrası Irak “El-Nuceba” hareketi İsrail’i vurmakla tehdit ederken, “Ensarullah” denizdeki operasyonlarına devam ediyor.

Fi̇de Filistin Diplomasi Merkezi