Başbakan Narendra Modi'nin hükümeti, bu haftaki G20 zirvesine katılan konuklara gönderilen akşam yemeği davetiyelerinde Hindistan adını Sanskritçe bir kelimeyle değiştirdi.

Hindistan Devlet Başkanı Droupadi Murmu, G20 katılımcılarına gönderilen davetiyede "Hindistan Devlet Başkanı" yerine "Bharat Devlet Başkanı" olarak anılıyor. 1,4 milyardan fazla nüfusa sahip bu ülke resmi olarak iki isimle biliniyor: Hindistan ve Bharat, ancak ilki hem yurt içinde hem de uluslararası alanda en yaygın şekilde kullanılıyor.

Bharat, birçok tarihçinin kökeninin erken Hindu metinlerine dayandığına inandığı eski bir Sanskritçe kelime. Kelime aynı zamanda Hintçe'de Hindistan anlamına da geliyor.

İsimlendirmedeki değişiklik Modi'nin Bharatiya Janata Partisi yetkilileri tarafından destekleniyor. Hindistan isminin İngiliz sömürgecileri tarafından getirildiğini ve "köleliğin simgesi" olduğunu öne sürüyorlar. İngilizler, ülke 1947'de bağımsızlığını kazanana kadar yaklaşık 200 yıl boyunca Hindistan'ı yönetti.

FETÖ'cü Enes Kanter'e ABD'de soğuk duş! FETÖ'cü Enes Kanter'e ABD'de soğuk duş!

Modi hükümeti, isim değişikliklerinin Hindistan'ın Hindu geçmişini geri kazanma çabası olduğunu söylüyor.

Hindistan'ın komşuları için “Bharat” kışkırtıcı, neo-emperyalist bir kavram olarak görülüyor. Bu ifade Hindistan'ın "Hinduların Evi" olması gerektiği fikrinin yayılmasına destek olarak kabul ediliyor.

Hindistan'ın 110 milyon dolarlık yeni parlamentosunda sergilenen harita  bugünkü Pakistan'ı, doğuda Bangladeş ve Nepal'i kapsayan eski bir Hint uygarlığının haritasını tasvir ediyor.