Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü, FETÖ üyeliğinden hapse mahkum edilmesi nedeniyle yargı kararıyla baro levhasından silinen bazı kişilerin, İzmir ve Şanlıurfa Barosu tarafından tekrar baro levhasına yazıldığını tespit etti. Söz konusu baroların, kanuna aykırı şekilde kişilere avukatlık yapabilmesi için ruhsat verdiği anlaşıldı.

KANUNA AYKIRI

Yeni Şafak'tan Abdullah Sarica'nın haberine göre; İzmir Barosu’nun 11 Ekim’de M.E., M.A.O., Y.Ç. ve Y.S., 18 Ekim’de M.K. ve M.F.G., 8 Kasım’da ise M.Y., M.K.B., S.Ö., M.Ş., M.Ö. ve M.F.Ö. hakkında bu yönde karar verdiği öğrenildi. Şanlıurfa Barosu’nun ise 2 Kasım’da İ.A., Ş.K., H.H.K., İ.H.T., M.T., A.S.Y. ve A.Ç., 9 Kasım’da M.A., H.M., S.Ç., M.T. ve M.M.’ye kanuna aykırı şekilde ruhsat verdiği belirtildi. Edinilen bilgilere göre bu isimlerden 4’ü eski hakim ve savcı. Biri hakim adayı, 8’i ise eski askeri hakim ve savcı. Söz konusu 25 FETÖ’cünün ‘Silahlı terör örgütüne üye olma’, ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme’ ve ‘Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık’ gibi suçlardan çeşitli sürelerde hapse mahkum edildiği öğrenildi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın talimatıyla harekete geçen bakanlık yetkilileri, kanun hükümlerine ve yargı kararlarına aykırı hareket eden ve görevi kötüye kullanan İzmir ve Şanlıurfa Barosu Başkanları ile Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Avukatlık yapamayacaklar

Bakanlık, söz konusu 25 kişi için de harekete geçti. Bu kişilerin Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) ekranları kapatılarak pasif konuma getirildi, avukatlık yapabilmeleri engellendi. Ayrıca tüm baro başkanlıklarına bildirilmesi için TBB’ye yazı gönderdi.