Yeşil Gazete'de yer alan habere göre, Erzincan’ın İliç ilçesine bağlı Çöpler Köyü’ndeki Çöpler Altın Madeni 2010’dan beri faaliyetlerini yürütüyor. Anagold bünyesindeki Alacer Gold ve Çalık Holding madenin sahipleri arasında. Konuyla ilgili olarak doğa mücadelecileri yıllardır seslerini duyurmaya çalışıyor, hukuki yollara başvurarak ekosistemde gerçekleştirilen yıkımların önüne geçmenin yollarını arıyor. TMMOB tarafından Çöpler Altın Madeni’nin kapasite artırımına karşı açılan dava kapsamında da bölgede bugün bilirkişi keşfi yapıldı.

TMMOB İliç Altın Madeni Komisyonu üyelerinin de katıldığı bilirkişi keşfi heyeti maden sahasında incelemede bulundu. Bilirkişi keşfi öncesinde alana çok sayıda vatandaş akın etti. Birçoğu farklı şehirlerden gelen iklim aktivistleri atık barajı önünde sloganlar attı. Aktivistler “İliç’ten Fırat’a zehir akıyor” pankartını açarak “İliç yalnız değildir” ve “Kazdağı’ndan Fırat’a kazanacağız” sloganları attı.


Konunun yıllardır takipçisi olan ve maden sahasının yakınlarındaki bölgede yaşayan Sedat Cezayirlioğlu, Yeşil Gazete’ye şirketin altın madeni için birden çok Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu çıkarıldığını, Erzincan Belediyesi dahil bölgede sorumlu kamu kuruluşlarının siyanür üretilen madene şirketin CEO’sundan daha özenle yaklaştığını, şirketin bölgede yaşayan vatandaşlara ‘sus payı’ olarak milyonlarca lira verdiğini, kendisine sırf mücadele ettiği için “Emekliliğini yakarız” diye tehditler yağdırıldığını anlatmıştı. Cezayirlioğlu, evlerine 180 metre yakınlıktaki atık barajının inşaatına başlandığında öğrendiklerini, ardından konuyla ilgili 2017’da dava açtıklarını ifade etmişti. Bugün yapılan bilirkişi keşfi ise TMMOB Maden Mühendisleri Odası‘nın açmış olduğu dava kapsamında gerçekleştirildi. Cezayirlioğlu’nun bugünkü bilirkişi incelemesine alınmaması sonrası alanda tutanak tutulduğu bildirildi. İki otobüsle alana giden iklim aktivistleri karlarla kaplı atık havuzu önünde açıklamalarda bulundular.

Sedat Cezayirlioğlu Erzincan’a mücadelesine destek olmak için gelen iklim aktivistlerine şöyle seslendi:

“1300 km’den geldiniz, niye? Burada vatan toprağı satılıyor, diye. Bu işin sağı solu yok, bu topraklar hepimizin. Her düşünceden insan burada birleşti.”

İliç’teki altın madeninin üç kat büyütülmesi kararını protesto eden yaşam savunucuları Twitter’da da eylemdeydi. Madene karşı tepkilerini sosyal medyada da dile getiren iklim aktivistleri #FıratSiyanürAkıyor etiketleriyle şu paylaşımlarda bulundu: