Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve partinin Merkez Yönetim Kurulu üyeleri Ankara’da bir otelde kahvaltılı bir toplantıda gazetecilerle bir araya geldi.

Kahvaltının ardından Muharrem İnce şu açıklamaları yaptı:

ERDOĞAN’IN ADAYLIĞI: 6’LI MASANIN İTİRAZI BİZİ MEMNUN ETTİ

“6’lı masanın bu olaya itiraz etmesi bizleri memnun etti. Önceden bir şey söylemiyorlardı, ilk kez bu konuya değindiler. Türkiye bir şans devleti olamaz. ‘Ekonomi kötü, nasıl olsa yenilecek onu mağdur etmeyelim’, böyle bir şey olmaz. Anayasa var. Onun altında uluslararası sözleşmeler var, yönetmelikler var, kararnameler var. Önce Anayasa’ya bakılır. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, ‘Komisyonda bunu yazmıştım’ diyor. Komisyon raporu zurnanın son deliği.

‘Mağdur etmeyelim’ olmaz. Erdoğan 20 senedir mağdur, hep mağdur, Anayasa’yı kendimize göre uyduramayız. Erdoğan, Abdullah Gül’ün yeniden cumhurbaşkanı olmasının önüne geçmek için kanun çıkardı. Cumhurbaşkanlığı süresini 7 yıla çıkardı ve yeniden seçilemez dedi, hüküm koydu.

2014’teki seçim farklı diye hüküm koymaları lazımdı. ‘Biz öyle bir hüküm koymadık ama siz anlayın artık’ diyorlar. Böyle bir şey olmaz.

Muhalefet düne kadar sesini çıkarmadı, gelen tepkiler üzerine aykırı bir ses çakardılar. Bu hukuk devletinden çıkmaktır, bu ülkeyi şans devleti yapmaktır. Eğer bunu kabul edersen, Erdoğan erken seçim kararı verirse 2028’de bir daha aday olur o zaman.

Muhalefetin, ‘Anayasa’ya aykırı ama YSK kabul eder’ ifadeleri kabul edilemez, bu teslim olmaktır. O zaman Anayasa Mahkemesi’ne neden müracaat ediyorsunuz?

Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesi var, 12’sini Cumhurbaşkanı seçiyor, 3’ünü TBMM seçiyor, Meclis’te de iktidar partisinin çoğunluğu var, 15’ini de Erdoğan seçiyor. Neden gidiyorsun o zaman Anayasa Mahkemesi’ne itiraz ediyorsun bazı yasaları?”

‘SEÇİM SONRASI DOLAR 35 TL OLACAK’

“Erdoğan seçim tarihini belirledi 14 Mayıs dedi. Komedi burada başladı. Tarihi belirledi, seçim kanununu belirledi, her şeyi o belirledi.

Yeter söz milletindir sözünü ben çözemedim, benim zekam buna yetmiyor. Seçimi kazanmak için her şeyi deneyecek. Kaybetme ihtimali bile EYT’yi bile çözdürüyor. Hiçbir seçim kanunu onu kurtaramaz. 2018 seçimlerinde dolar 10 TL olacak demiştim. O zaman birileri ‘MİT Muharrem İnce’yi sorgulasın, nereden biliyor bunu’ dedi. Nereden bileceğim, verilere bakıyorum. Şimdi yine söylüyorum, seçimden sonra dolar 35 TL’dir.”

MUHALEFETE SANDIK GÜVENLİĞİ ÖNERİSİ

Muhalefete başörtüsü konusunda tepki gösteren Muharrem İnce, 6’lı masanın gerekirse tüm muhalefet partileriyle birlikte sandık güvenliği için bir çözüm bulması gerektiğini söyledi. Seçim güvenliğinin olmadığını belirten İnce, partisinin de bu konuda tüm desteği vereceğini söyledi.

İnce şunları kaydetti:

“6’lı masaya sesleniyorum. Sizin adayınızla ilgilenmiyoruz. Ama adayınızı seçim sonrasına bırakmayın, seçim öncesinde açıklayın. Kendimden biliyorum. 51 gün yetmiyor, 13 vilayete gidemedim. Seçim güvenliği ise çok önemli. 6’lı değil, 26’lı bir masa kurun. Şu seçmen listelerini oluşturun. Biz tek başımıza yapamayız. Biz katkı sağlarız. 62 milyon seçmeni hep birlikte inceleyelim. Bu konuda bir masa kuralım.
İkinci bir önerim daha var. Artık hangi muhalafet partisi kabul ederse, hepsiyle birlikte 200 bin sandığı nasıl koruyacağımızı planlayalım. Sandıkları kontrol altına alalım. Muhalefet örgütlendiğini söylüyor ama ben örgütlendiklerine inanmıyorum. İşbirliği yapalım. Sandıkları paylaşalım.

‘KILIÇDAROĞLU ADAY OLMALIDIR’

Muharrem İnce basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 6’lı masanın adayının hala belirlenememesiyle ilgili ve kimin aday olması gerektiğiyle ilgili soruya İnce, “Ben her zaman aynı fikirdeyim. Bir siyasi partinin genel başkanı cumhurbaşkanlığına aday olmuyorsa o siyasi parti genel başkanlığını bırakmalıdır. Kılıçdaroğlu aday olmalıdır, olmuyorsa aday yapacağı kişiyi de siyasi partinin genel başkanlık koltuğuna oturtmalıdır. Eğer aday olmuyorsan, aday yapacağın kişinin senden daha fazla oy alacağını kabul ediyorsun demektir. O nedenle aday mutlaka genel başkan olmalıdır. Derdin Türkiye değil, koltuksa o başka” diye konuştu.

‘DSP-ZAFER-DOĞRU VE ADALET PARTİSİ’YLE GÖRÜŞÜYORUZ’

“Partili cumhurbaşkanı olmaz, parti liderlerinin kontrolünde cumhurbaşkanı da olmaz. Yardımcının imzasıyla iş olur mu? Söylediklerinin hiçbir şeyinin anayasal dayanağı yok” diyen İnce, ittifak sorularına da yanıt verdi.

Görüşmelerinin devam ettiğini söyleyen İnce, bir metin üzerinde çalıştıklarını, cumhurbaşkanı adayı henüz belirlemediklerini söyledi. Kendi kuracakları ittifakın 6’lı masa işine benzemesini istemediğinin altını çizen İnce, ittifak için görüşme yaptıkları partileri de açıkladı.

İnce, partisinin Demokratik Sol Parti, Zafer Partisi, Doğru Parti ve Adalet Partisi ile görüşme yaptıklarını belirtti. Açıklama için iddia edilen 6 Şubat tarihinin ise henüz kesinleşmediğini söyledi.