Türkiye'de muhalefet bloğunun 14 Mayıs'taki seçimlerde yarışacak adayını duyurması, ve muhalefet partileri arasında çıkan krizler dünya medyasında değerlendirilmeye devam ediyor. İngiliz The Economist dergisi Akşener ve Kılıçdaroğlu’ndan adaylık sürecinde gelen hamleleri analiz eden bir yazı yayınladı.

70 GÜN KALA ADAYI BELİRLEDİLER

Muhalefetin, Erdoğan karşısında kazanmasının zor olduğunu dile getiren The Economist son yazısında muhalefet bloğunun, seçime yaklaşık 70 gün kala sonunda bir aday belirleyebildiğini yazdı.

YÜZ İFADELERİ GÜNDEM OLDU

Muhalefetin aday belirleme sürecinin yeterince uzun sürdüğünü söyleyen dergi, Kılıçdaroğlu'nun konuşma yaptığı sırada siyasilerin yüz ifadelerine dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu'nun formalite icabı olan adaylığının dramaya dönüştüğü belirtilen haberde, Akşener'in aniden masadan kalkmasına ve geri dönüşüne vurgu yapıldı.

AKŞENER ÖLÜM İLE SITMA ARASINDA TERCİHE ZORLANDI

Akşener'in 'ölüm ile sıtma' arasında tercih yapmak zorunda kaldığını söylediği hatırlatılan haberde, "Akşener, İmamoğlu ve Yavaş'a Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı sözü verilmesi ile 11 saatte pes etti" denildi.

OLABİLECEK EN KÖTÜ ADAY

Economist, Akşener'in Kılıçdaroğlu endişelerine ise hak verdi. 'Muhalefet için, ayaktakımını kışkırtmaktan çok kağıt itici olan' Kılıçdaroğlu için "İyi bir başkan olabilir, ama olabilecek en kötü aday da olabilir" ifadeleri kullanıldı.

BECERİKSİZ GÜÇ OYUNU

Meral Akşener için ise 'beceriksiz güç oyunu' oynadığı yazılan haberde, hem kendi seçmeni nezdinde imajını zedelediği hem de muhalefetin kolektif imajını zedelediği vurgulandı. 72 saat süren Akşener krizi için "1990'lı yıllarda birbiri ardına düşen koalisyon hükümetlerini hatırlattı" dedi.