Danimarka'da 500 bin kişi üzerinde yapılan araştırma, işitme duyusunun işlevinin yerine getirmesinin demanstan korunmada çok önemli olduğunu ortaya çıkardı.

İşitme kaybı demansa yakalanma olasılığını beşte bire kadar artırabilirken, araştırmalar, işitme kaybı yaşayan kişilerin bu cihazları kullanması durumunda riskin yüzde 7'ye kadar azaltılabileceğini buldu.

1.4 milyon turist Türkiye'ye sağlık için geldi! Milyarlarca dolar gelir... 1.4 milyon turist Türkiye'ye sağlık için geldi! Milyarlarca dolar gelir...

Uzmanlar, bunun işitme kaybı ile demans arasındaki bağlantının yeni bir kanıtı olduğunu söyleyerek işitme testlerinin gerekliliğini vurguladı.

Çalışma, Danimarka'dan 50 yaşlarındaki 573.088 kişiyi içeriyordu ve Ocak 2003 ile Aralık 2017 arasında yürütüldü.

YÜZDE 7'LİK FARK GÖRÜLDÜ
Elde edilen sonuçlara göre ekip, işitme kaybının yüzde 7 daha yüksek demans riskiyle ilişkili olduğunu buldu.

Bununla birlikte, işitme kaybı olan ve işitme cihazı kullanmayan kişiler yüzde 20'lik bir riskle ilişkilendirilirken, işitme kaybı olan ve işitme cihazı kullanan kişiler arasında bu oran yüzde 6'ydı.

Araştırmacılar, işitme kaybının, beyin kaynaklarının sesi işlemek için yeniden kullanılması, diğer bilişsel süreçlerin engellenmesi ve ayrıca işitme kaybı nedeniyle sosyal etkileşim ve uyarılmada azalma gibi potansiyel faktörler sebebiyle demans için bir risk faktörü olarak öne sürüldüğünü belirtti.

Araştırmacılar, çalışma sonuçlarına göre, işitme kaybını işitme cihazlarıyla tedavi etmenin demans riskinin azalmasıyla ilişkili olabileceğini öne sürdü.