Bingöl ili Genç ilçesi Şehit Mehmet Koçdağı Anadolu Lisesi'nde Eylül 2022'de velilerin isteği ile okul müdürünün kız ve erkek sınıflarını ayırması sonucu, idareciler tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonucunda okul müdürüne kınama cezası verildi. Okul müdürü A.Y. cezaya itiraz etse de itirazı haksız bulundu ve bu kınama cezası 9 Ağustos 2023 tarihinde onandı. Okul Müdürüne verilen bu ceza ise bazı il ve ilçe eğitim müdürleri hakkında “Milli Eğitim Bakanı'nın söylemlerine rağmen birileri bakana kafa mı tutuyor” şeklinde yorumlandı.

Bir taraftan Bakan Yusuf Tekin’in Milli Eğitim'i demokratik ve akademik açıdan kalkındırma hamleleri diğer taraftan bakana rağmen sol sendikaların saldırıları ve baskıları ile soruşturma açan ve ceza yağdıran bazı İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlerinin fiili uygulamaları tartışmalara yol açtı.  

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, kızların okullaşma oranını artırmak için “kız okullarının açılabileceği” açıklamasından sonra sol sendikalar, malum medya ve bazı siyasiler bilimsel ve pedagojik olmayan karma eğitimin devamı için linç girişimine başladılar. Diğer taraftan Maarif Platformu tarafından “Karma Eğitim Tartışmalarına Pedagojik ve Bilimsel Yaklaşım” başlıklı çalıştay raporu hazırlandı. Raporda karma eğitimin bilimsel ve pedagojik değil ideolojik olması ön plana çıktı.

Karma eğitim konusunda sıkça dile getirilen bir konu "yasal olarak tekli veya karma eğitim" yapılabileceğidir. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu madde 15'e göre  "Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne, imkân ve zorunluluklara göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir" diyor. Yasada ki bu ifadelere rağmen velilerin talebiyle karma eğitime ara verip ayrı kız sınıfı açan müdürlerin ise başına gelenler malum. Kamuoyu yaşanan bu son gelişmeyl; kız-erkek ayrı eğitim talpelerinden sonra müdürlerin başına gelebilecek olası sonuçlar açısından da kaygılı.

Okulunda velilerin talebiyle kız sınıfı açan okul müdürünün yaşadıklarını köşesinden duyuran yazarımız, Psikoloji Bilimi Uzmanı ve Eğitimci Adnan Kalkan'ın ilgili yazısının tamamını okumak için tıklayınız:

Bülent Deniz yazdı: Şii Sünni el ele verdik! Kudüs davasına nasıl ihanet ettik? Bülent Deniz yazdı: Şii Sünni el ele verdik! Kudüs davasına nasıl ihanet ettik?

Kanuna Rağmen Karma Eğitime Soruşturma Makale: Kanuna Rağmen Karma Eğitime Soruşturma

HABERVAKTİ