Taliban da Bizden Öğrensin
KARMA DÖĞÜS SPORLARI VE SATRANÇ
BBC Türkçe’den alıntıladığımız 12 Mayıs 2025 tarihi haber şöyle:
SATRANÇ
Afganistan’daki Taliban yönetimi, şeriat kanunlarına uygun olup olmadığına karar verilene kadar satrancın “askıya alındığını” duyurdu
“Afganistan’da 20 yılın ardından 2021 yılında ülke yönetimini yeniden ele geçiren Taliban, ikinci bir emre kadar satranca yasak getirdi. Taliban’ın “satrancın kumar kaynağı olduğu” endişesiyle bu adımı attığı ifade edildi.
KARMA DÖVÜŞ SPORLARI DA YASAK
Taliban yetkilileri geçen yıl da profesyonel olarak karma dövüş sporlarının (MMA) yapılmasını yasaklamış, söz konusu sporların çok “şiddetli” olduğu “şeriata göre sorunlu” olduğu ileri sürülmüştü.”
( Karma dövüş sanatları (mixed martial arts, MMA), tarafların karşılaşmalarda üstünlük sağlamak için her türlü dövüş sanatı tekniğinden faydalanabildiği dövüş sporu. Grappling, karate, boks, kick boks, BrezilyaJiujitsusu, güreş, hapkido, judo, sambo, sumo, tekvando, jujutsu, pankration, capoeira, Muay Thai gibi popüler dövüş sanatlarını birleştirir.)
Görüşlerimiz
Taliban araştıra dursun. Biz bilgilerimizi aktaralım:
BOKS /KARMA DÖVÜŞ SANATLARI CAİZ DEĞİLDİR
Bismillah… Sporlar üzerinde çalışma yapan bir insan olarak boksa caizdir diyemem. Haram olduğunu da söyleyebilirim. Çünkü Peygamberimiz “Sakın ha yüze vurmayınız.” buyurarak kesin bir yasak getirmiştir. (Müsned 4/447)
Peygamberimiz değil insanların yüzüne vurulmasını hayvanların yüzüne vurulmasını, yüzünden dağlanmasını ve hayvanların dövüştürülmesini bile yasaklamıştır.
Yüz Kur’ân dilinde insanı temsil eder. (A.İmra, 3/106,107) İnsan denilen müstesna varlığın yüzüne vurulması hiçbir şekilde onaylanmaz. Kaldı ki boksta bir tür işkence edilerek yüzlerin ne hale getirildiğini hattâ beyin kanaması ile felçlere ve de ölümlere sebebiyet verildiğini biliyoruz.
14 asırlık İslâm Medeniyeti’nde özetlediğimiz gerekçelerle olacak boks benzeri bir spor, hatta harp sporuna dahi yer verilmemiştir.
Bu tür sporlar karşı tarafa zarar vermeyi amaç haline getirerek insanın ruh dünyasını da etkileyebilir ve onu acımasızlaştırabilir. Kaçınılmasını öğütlerim..
Boks ile ilgili görüşlerimizi “Karma Dövüş Sanatlarına” teşmil edebiliriz.
SATRANÇ CAİZDİR/HELÂLDİR
Biz kullarına pek merhametli olan Yüce Rabbimizin rahmet tezahürlerinden biri de bizlere zarar verecek sözleri, davranışları, işleri ve ilişkileri bize yasaklamasıdır. Haram kılınıp yasaklanan işlemlerden biri de kumardır.
Kumar bir tarafın kazanıp diğer tarafın kaybettiği veya kaybedenin kazanana önceden belirlenen bedeli ödediği şans oyunları dizisidir.
Bakara Sûresinin 219. âyetinde kısmî faydaları yanı sıra çok büyük zararları olduğu açıklanan kumar, Mâide sûresinin 90. âyetinde alkollü içkiler, putperestliği çağrıştıran uygulamalar ve fal/astroloji türü kehanetler ile birlikte Şeytanî türden iğrenç kötülükler olarak nitelenip haram kılınmıştır.
Mâide sûresinin 91. âyetinde ise Şeytan’ın aramıza kin ve düşmanlık sokmak için alkollü içkiler ve kumarı aracı kılmak isteyeceği bildirilmiştir.
Kumarın özü kaybeden tarafın kazanan tarafa önceden belirlenen ödemeyi yapmasıdır. Akla gelebilecek her şey, ama her şey kumar vasıtası kılınabilir. Kumar olan vasıtaların kullanımı değildir. Onlar aracılığıyla kazanca ve kayba konu olan kumarın oynanmasıdır. Kendisiyle kumar oynanan bazı nesnelerin /işlerin haram olarak nitelenmesi onların yaygın kumar aracı olarak bilinmesi sebebiyledir.
Mesela biz de at yarışları denince kumar akla gelir. Çünkü at yarışları kumar amacıyla düzenlenmektedir. Ama at yarışları, at yarışları olarak haram değildir. Peygamberimiz at yarıları yaptırmış, birincilere de ödüller vermiştir.
Tarihi dönemlerde Tavla oyunu denilince bununla bir tür eğlence değil, kumar kast edilirdi. Bazı hadislerde “Tavla oyununun Allah’a ve Elçisi Muhammed’e isyan olarak vasıflandırılması” onunla kumar oynanması sebebiyledir. Yani haram kılınan tavla oyunu değil, tavla aracılığıyla oynanan kumardır. Bu ayırımı yapamayanlar yanılgılara düşmekte ve düşürmektedir.
Kumara aracı kılınması anlamında Tavla ile ilgili haram kılıcı hadisler varsa da Satranç oyunu ile alakalı hiçbir yasaklayıcı hadis yoktur. Bu sebeple satranç Peygamberimizin sahâbileri tarafından da helâl görülmüştür.
Eğer düşünce yeteneğini geliştirici satranç ile kumar oynanırsa, satranç, oynanan kumar sebebiyle haram olur ve kumar sebebiyle bir vicdan pisliğine dönüşür.