Haber7'de yer alan habere göre, Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın ve HDP'nin Türkiye'nin birliğini ve bütünlüğünü hedef alan 'özerklik' açıklamalarına Almanya'dan destek geldi. Almanya'da yayın yapan Mena-Watch gazetesi, "Erdoğan'a karşı adaylık... Kürt yanlısı HDP tek başına mı hareket edecek?" başlıklı haberinde Batı'nın Türkiye'ye yönelik bölücü tutumunu bir kez daha manşetlere taşıdı.

SÖZDE KUZEYDOĞU EYALETİNİN BAŞKENTİ KARS

Haberde, HDP'nin seçimlere tek parti olarak girip kendi adaylarını çıkarma girişiminden söz edilirken, Doğu Anadolu'daki Kars vilayeti 'başkent' olarak tanımlandı.

12 Ocak 2023 yayın tarihli içerikte Kars'tan sözde 'Kuzeydoğu eyaletinin başkenti' olarak bahsedildi. HDP'nin Kars'taki kongresi şu ifadelerle anlatıldı:

"Milli İttifakı'nın yanı sıra, Kürt yanlısı HDP'nin en büyük temsilcisi olduğu sol muhalefet ittifakı da var. Hafta sonu kuzeydoğudaki bir eyalet başkenti olan Kars'ta düzenlenen parti konferansında HDP, cumhurbaşkanlığı görevi için kendi adayını belirlemeye karar verdi."

ALTILI MASA: 'MÜZAKERELERE AÇIĞIZ'

Murat Yörük imzalı haberin devamında, altılı masa ile HDP arasındaki ilişkiler anlatılırken; Saadet Partisi ve Gelecek Partisi yetkililerin terör iltisaklı partiye yönelik yaptığı 'açık kapı' bırakan ifadelerine yer veriliyor. Haberde Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın'ın "Müzakerelere açığız" sözü ile Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan'ın "HDP, siyasette ağırlığı olduğunu gösteriyor." deyişi öne çıkıyor.

DEVA VE HDP'NİN 'ÖZERKLİK' TUTUMU

Geçtiğimiz günlerde MAK Araştırma Grubu Başkanı Mehmet Ali Kulat'ın gündeme taşıdı HDP-Deva ortaklığının bir tezahürü de, iki partinin 'özerklik' kavramını benzer ifadelerle tanımlıyor oluşuydu. 

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, özerklik hakkında “Yetkinin, merkezden yerele doğru olabildiğince devredilmesi gerektiğini düşünüyoruz" derken, partinin Kurumsal İletişim ve Tanıtım Başkanı Sanem Oktar, Anayasa'dan Türklük ifadesinin kaldırılmasına yönelik arzularını dile getirmişti.

Türkiye'yi bölgelere ayırma ve özerkliğe giden yolu hızlandırma ideasını parti programı olarak benimseyen HDP ise, 2018 yılında, "Partimiz demokratik özerklik ve özyönetimi her zaman açıklıkla savundu ve tartışılması için tüm Türkiye toplumunu demokratik alanlara davet etti." açıklamasında bulunmuştu.