Tileuberdi, başkent Astana'da faaliyet gösteren yabancı misyon temsilcileri ve büyükelçilere, ülkesinde 20 Kasım'da yapılacak erken cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili brifing verdi.

Bunun, bağımsız bir devlet olarak kuruluşundan bu yana Kazakistan'da yapılan 7. cumhurbaşkanlığı seçimi olacağını belirten Tileuberdi, "Bu seçim, ülkemizde demokrasinin gelişmesinde önemli bir kilometre taşı olarak kabul edilebilir." dedi.

Tileuberdi, seçimde farklı siyasi görüşlere sahip 6 adayın yarışacağını kaydederek, "Ülkemiz tarihinde ilk kez 2 kadının cumhurbaşkanlığına aday olması dikkati çekiyor. Bu, Kazakistan'ın devam eden demokratik gelişiminde bir başka adımdır." değerlendirmesinde bulundu.

Pazar ülke genelinde ve aynı anda yurt dışı temsilciliklerde yapılacak seçimin daha öncekilerden farkını da anlatan Tileuberdi, bu seçimde ilk kez görevdeki Cumhurbaşkanının siyasi parti üyesi adına aday gösterilmediğini söyledi.

Bakan Tileuberdi, ilk kez seçmenlere oy pusulasında "hepsine karşı" seçeneğinin de sunulacağını kaydetti.

Seçimde galip gelecek kişinin cumhurbaşkanlığı görev süresinin 7 yıllık tek dönemle sınırlandırılacağına işaret eden Tileuberdi, "Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 1 Eylül'deki halka seslenişinde, cumhurbaşkanlığı görev süresini tekrar seçilme hakkı olmaksızın tek dönemle sınırlandırmayı önermişti. Bu, ülkemiz için gerçek bir demokratik atılım diyebiliriz. 7 yıllık tek dönem, iktidarın tekelleşme risklerini ortadan kaldıracak ve demokrasinin temel ilkelerini güçlendirecektir." ifadelerini kullandı.