Hollanda’da kraliyet ailesinin sömürge geçmişi mercek altına alınacak. Bunun araştırılmasını isteyen kişi ise Hollanda Kralı Willem-Alexander.

 Willem-Alexander, kraliyet ailesinin Hollanda'nın sömürge geçmişindeki rolüne ilişkin bağımsız bir araştırma yapılması yönünde talimat verdi.

SON 5 ASIR ARAŞTIRILACAK
Üç yıl sürmesi palnlanan araştırma, 16. yüzyılın sonlarından günümüze kadar olan dönemi kapsayacak. Çalışmalar, 3 Hollandalı tarihçi ve 1 insan hakları uzmanı tarafından yürütülecek.
"GEÇMİŞE DAİR DERİN BİLGİ ŞART"
Kral Willem-Alexander "Tarihsel gerçekleri ve gelişmeleri anlamak, bunların insanlar ile topluluklar üzerindeki etkilerini olabildiğince açık ve dürüst bir şekilde görmek için geçmişe dair derin bilgi şart" dedi.

HOLLANDA HÜKÜMET, GEÇMİŞİ İÇİN ÖZÜR DİLEYECEK
Hollanda hükümeti de bu ayın sonunda ülkenin sömürgeci geçmişi sebebiyle özür dilemeye hazırlanıyor. Sömürgecilik ve kölelik hakkında farkındalığın artırılması için bir fona yaklaşık 200 milyon avro aktarılması planlanıyor. Hollanda ayrıca 27 milyon avroya kölelik ile ilgili bir müze açmayı hedefliyor.

HOLLANDA MERKEZ BANKASI FON AYIRDI
Hollanda Merkez Bankası ise bu yılın başlarında köle ticaretindeki rolünden dolayı özür dilemişti. Kölelik konusunda farkındalığı artırmak ve köleliğin insanlar üzerindeki etkilerini azaltmak için projelere fon sağlayacağını açıklamıştı.

600 BİN KİŞİYİ KÖLE YAPTILAR
Hollanda, 17. yüzyıldan 19. yüzyılın sonlarında köleliği kaldırmasına kadar küresel köle ticaretinde önemli bir rol oynadı. Devlet verilerine göre Hollanda Batı Hindistan Şirketi'nin, yüzyıllarca yaklaşık 600 bin kişiyi köle olarak kaçırdığı tahmin ediliyor. Söz konusu kişiler, Karayipler ve Güney Amerika'daki Hollanda denizaşırı kolonilerindeki tarlalarda sert ve insanlık dışı şartlarda çalışmaya zorlanıyordu.