Ramazan ayı öncesi ateşkes sürecini hızlandırmak isteyen Batı Şeria'daki Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere Ankara'ya geldi. İki lider arasında gerçekleşmesi beklenen görüşme ise dünya medyasına ilk sıradan giriş yaptı.

ATEŞKES ÖNCESİ TÜRKİYE ZİYARETİ
Mahmud Abbas, Recep Tayyip Erdoğan görüşmesini ele alan Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP) Filistinli liderin Ankara ziyaretinin zamanlamasına dikkat çekerken, Ramazan ayı öncesi ateşkes diplomasinin yoğunlaştığı bir dönemde Filistin yönetimi liderinin Türkiye'ye gittiğini bildirdi.

GÜNDEM BÖLGEDE UZLAŞI
Söz konusu haberin devamında AFP, Türkiye'deki ziyarette hem Gazze Şeridi'ndeki savaşın hem de Filistinli gruplar arasında uzlaşının ele alınacağını bildirdi. 

GAZZE'YE YARDIM HIZLANACAK
İki lider arasında yapılacak görüşmeyi ele alan İsrail merkezli The Jerusalem Post gazetesi ise, Türki bir diplomata dayandırdığı haberinde Erdoğan ve Abbas'ın Gazze'ye yardım ulaştırma konusunu görüşeceğini aktardı.

BATI ŞERAİA'DA SON DURUM ELE ALINACAK
The Jerusalem Post gazetesi haberinin devamında iki liderin görüşmede, Gazze'deki son gelişmelerin yanı sıra Batı Şeria'daki durumu da görüşeceği kaydedildi. Ayrıca The Jerusalem Post, Türkiye'nin, İsrail'i Gazze'ye yönelik saldırılarından dolayı sert şekilde eleştiren ve soykırımın Uluslararası Adalet Divanı'nda yargılanması yönündeki tedbirlere destek verdiği hatırlattı.

"BATI'NIN AKSİNE TÜRKİYE..."
Türkiye'nin defalarca ateşkes çağrısı yaptığını ifade eden İsrail merkezli gazete, NATO üyesi olan Türkiye'nin, Batılı müttefiklerinin ve bazı Körfez ülkelerinin aksine, Hamas'ı 'terör örgütü' olarak kabul etmediği bildirdi.

"ZİYARET 3 GÜN SÜRECEK"
Mahmud Abbas ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yapılacak görüşmeyi ele alan Filistin'in WAFA haber ajansı ise, Mahmud Abbas'ın üç gün sürmesi beklenen ziyareti çerçevesinde Türkiye'ye ulaştığını ve resmi yetkililer tarafından karşılandığını bildirdi.

"İSRAİL'İ SAF DIŞI BIRAKACAK TEKLİF"
İki lider arasında yapılacak görüşmelere ilişkin en ses getiren haber ise BBC'den geldi. BBC, 'Ankara Filistin’e yardım için hangi adımları atmayı planlıyor?' başlığını attığı haberinde, "Türkiye’nin Gazze’ye insani yardımların kesintisiz ve artan miktarda gönderilmesini içeren önerisinin de ele alınması bekleniyor" cümlelerini kurdu.

Söz konusu yardımların önemli rotalarından biri Mısır... Tel Aviv ve Kahire arasında yıllardır gerçeli olan  uygulamaya göre, Mısır’ın Refah Sınır Kapısı'nı kullanan insani yardım kamyonları İsrail’e geçiyorlar ve Kerem Şalom Sınır Kapısı'nda denetlendikten sonra Gazze’ye gönderiliyorlar.

Filistinli liderin Türkiye'ye geleceğini duyurduğu toplantıda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze’ye Mısır üzerinden giden insani yardımlar için artık İsrail’in izninin beklenmemesi gerektiğini kaydetti ve ilgili ülkelerin tek taraflı adım atmaları önerisini gündeme getirdi.

Bazı büyükelçilikler için yeni görev tebliğ edildi Bazı büyükelçilikler için yeni görev tebliğ edildi

İSRAİL İZNİ ALINMAYACAK
Gazze'ye yardımı hızlandıran Türkiye, son aylarda başta Mısır ve diğer önde gelen Arap ülkeleriyle yaptığı temaslarda İsrail’in izninin artık aranmaması gerektiğini zaten dile getirmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen ay Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında konuyu Mısır lideri Abdülfettah Sisi ile görüştüğünü ifade eden BBC, Mısır yönetiminin ilk başta öneriye mesafeli olduğu ancak İsrail’in saldırıları sonucunda insani durumun giderek çok daha kötüleşmesi üzerine pozisyonunu esnettiği aktardı.