Son zamanlarda artan kira ve gıda fiyatlarıyla beraber vatandaş ekonomik açıdan zor dönemlerden geçiyor.

Habervakti.com Yazarı Mehmet Sebbah Yiğit de kaleme aldığı son yazısında 'adalet' kavramı üzerinden bu konuya değindi.

Adaletin siyasete kurban edilmemesini söyleyen Yiğit, güçlü gelecek ve güçlü ülke için adaletin öneminin altını çizdi. 

Konuyla ilgili sitemini dile getiren Mehmet Sebbah Yiğit, "Ev kiraları ve gıda fiyatları devlete meydan okurcasına artarken, adaleti sağlamak ile görevli devlet nerede?" dedi.

İşte Mehmet Sebbah Yiğit'in o yazısı:

“Davamda haklı olduğuma da inanıyorum. Ama sonuç, benim inandığım gibi değil: Adalet benden yana, mahkeme ondan yana!”

İnsandan Kaçan,Moliere: ''Söylemi dahi mest eden en özel ve en sihirli kelime adalet.''

Hem yokluğu ile dünyadaki tüm savaşların sebebi hem de varlığı ile bütün barışlara değer katan yegâne güç  ‘adalet’...

Adalet ile ilgili sayısız alıntı okumuştur herkes. Ben de Hz. Ömer dönemi  ile ilgili güzel bir alıntı ile eksikliği can yakan adalet kavramını açmak istiyorum.

Zamanında bir vilayete bir vali atanır. Bu vali, dönemin halifesi Hz. Ömer tarafından atanmıştır. Bir gün vali, camide vaaz verirken Hz. Ömer’i öyle bir över ki yere göğe sığdıramaz. Hatta Halife Ömer’in Hz. Ebubekir’den bile üstün olduğu gibi bir imada bulunur. Övmeler devam edince cemaatten biri dayanamaz ve valiye müdahale eder, onu susturmaya çalışır. Durum böyle olunca namaz çıkışında adam apar topar tutuklanır ve Halife Ömer’in karşısına çıkarılır. Hz. Ömer, adamı hiddet içinde karşılar ve valiye saygısızlık eden bu suçluya gereken cezanın verilmesini söyler. Adam: Ey Ömer, ben bir suç işlediysem sen iki suç işledin, der. Halife bir anda yumuşar ve kendine gelir. Nedenmiş o? Diye sorar adama. Adam: Birincisi ben içeri girdiğimde sinirli olduğum için verdiğim selamı bile almadın, vacip olanı yerine getirmedin. İkincisi, bir tutukluyu dinlemeden cezasına hükmettin.

Hz. Ömer, yaptığı hatanın farkına varır ve meseleyi adamdan dinlemek ister. Adam: Ey Ömer, atadığın vali seni öyle bir övdü ki sanki sen Hz. Ebubekir’den bile iyiymişsin gibi sözler kullandı. Halbuki sen Hz. Ebubekir’in ancak yarısı kadarsın. Hz. Ömer şaşırır ve sorar:  Neden? Adam cevap verir: Çünkü Hz. Muhammed, ‘’İslam ordusu için yardımda bulununuz.’’ Dediğinde sen servetinin yarısını getirmiştin; oysa Ebubekir servetinin tamamını getirmişti. Halife Ömer bir an düşünür ve adamın haklı olduğuna kanaat getirir. Adamdan özür dileyerek onun salınmasını ister. Ayrıca bu kadar övdüğü için de valiyi görevinden alır.

Mustafa Öztürk yazdı: Amerikan üniversitelerinde Gazze ateşi ve Edward Said Mustafa Öztürk yazdı: Amerikan üniversitelerinde Gazze ateşi ve Edward Said

Tamamını okumak için tıklayınız:

Ey adalet! Yokluğun cehennemin diğer adıdır Makale: Ey adalet! Yokluğun cehennemin diğer adıdır