Doğu Roma iç savaşı (1341-1347) Doğu Roma İmparatorluğu’nun Balkan topraklarında, III. Andronikos’un ölümünden sonra ortaya çıkıp 6 yıl süren iç savaş dönemidir. Bazen İkinci Paleologos İç Savaşı olarak da geçer. Bu iç savaş, Osmanlı Devleti'nin fırsatı değerlendirerek Trakya'ya ayak basmasını sağlamış, sonrasında ise Edirne ve Balkanları feth etmesine yol açmıştır.

 Peki Çimpe Kalesi ne zaman alındı? Bizans İç Savaşı'nın Osmanlı Devleti için önemi nedir? Çimpe Kalesi'ni kim aldı? Çimpe Kalesi nerededir? 

cimpe-kalesi-mevkii

1300’lü yıllarında ortalarında Doğu Roma İmparatorluğu için derin etkisi olan olumsuzluklar ortaya çıkmıştır. III. Andronikos’un ölümü sonrasında yaşanan ve 6 yıl süren iç savaş, imparatorluğu harap etmiştir.

Dün Halepçe bugün Gazze! Halepçe Katliamı'nın üzerinden 36 yıl geçti Dün Halepçe bugün Gazze! Halepçe Katliamı'nın üzerinden 36 yıl geçti

Bazı kaynaklarda 1349 yılında Sırpların Selanik’i ele geçirmek üzere bulundukları sırada Türk kuvvetleriyle ittifak eden Bizans kuvvetlerinin şehri kurtardıkları belirtilmektedir. Daha sonra İmparator Kantakuzen, Edirne’nin muhasarası sırasında Orhan Gazi’den yardım görmüş ve oğlu Mateos’un Sırp ve Bulgarların eline geçmesini bu şekilde önleyebilmiştir

çimpe kalesi 2

Türk kuvvetlerinin başında bulunan Orhan Bey’in büyük oğlu Süleyman Paşa, Anadolu’ya dönerken Kantakuzen’in Türklerin yardımına karşılık Gelibolu Yarımadası’nda vermiş olduğu Çimbi veya Çimpe Kalesi’nde 1353 yılında bir miktar asker bırakmıştır.

 Osmanlı Beyliği’nin Süleyman Paşa komutasındaki kuvvetleri, 1354 yılında tekrar Rumeli’ye ayak basarak Bizans’a karşı batıdan gelecek bir tehdit unsuru olmaya başlamıştır. Osmanlı Beyliği’nin fetihlere girişmesi imparatorluğa geçiş süreci demektir. Böylece yeni bir devir, yeni bir çığır açılmıştır.