Replika bir markanın üretmiş olduğu saatlerin tıpa tıp benzerlerinin üretilmesi olarak tanımlanabilir. Özellikle son dönemlerde saat dünyasında kendisine sıklıkla yer bulan replika saatler, bazen orijinalinden ayırt edilemez. Saat tutkunları tarafından ilgi gören bu tür saatler, daha çok Çin’de üretilir. Bunun yanı sıra birçok Asya ülkesinde replika saatlerin üretiminin yapıldığını belirtmek olanaklıdır. 

Dünyaca ünlü markalar tarafından üretilen saatlerin benzerlerini kullanmak isteyen kişilerin ilgi gösterdikleri replika saatlerin bu alanda başarılı çalışmalarda bulunmuş firmalardan satın alınması oldukça önemlidir. Peki replika saatler nedir, özellikleri nelerdir?

kol saati1

Replika saat nedir?

Dilimizi İngilizceden geçmiş olan replika “bir sanat eserinin birebir kopyası” şeklinde tanımlanan bir kelimedir. Sanat eserlerinin tamamı için kullanılmakla birlikte saat dünyasında da kelimenin ön plana çıktığını söylemek mümkündür. Bu kapsamda Replika saat bir markanın üretmiş olduğu saatlerin birebir kopyasının üretilmesidir. Oldukça başarılı bir şekilde üretimi gerçekleştirilen replika saatlerin orijinallerinden ayrılması neredeyse imkansızdır. Çünkü hem tasarım teknik özellikler bakımından orijinaline oldukça fazla benzer. Replika saatlerin üretimi birçok Asya ülkesinde yapılmakla birlikte daha çok Çin’de üretim gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra replika saatlerin mekanizmaları ise Japonya’dan temin edilir. Replika saatleri diğer saatlerden ayıran çeşitli özellikler mevcuttur. Bu özellikler hakkında bilgi sahibi olmak, orijinal saatler ile replika saatlerin ayırt edilmesine olanak tanır. 

Replika saatlerin özellikleri nelerdir?

Replika saat imitasyon ya da taklit saat olarak tanımlanabilir. Bir saatin replika olup olmadığının anlaşılmasını sağlayan pek çok husus bulunur. Bu hususların her biri, replika saatlerin özellikleridir. Her ne kadar replika saatler orijinallerine oldukça fazla benzese de güvenli taşıma ve muhafaza işlemlerinden geçmedikleri için saat üzerinde çizikler meydana gelebilir. Replika saatlerin ağırlığı, orijinal saatlerden farklıdır. Kullanılan malzeme nedeniyle çok daha hafif olabildikleri söylenebilir. Bir diğer husus, iç mekanizmadan kaynaklı seslerdir. Orijinal saatlerde yalnızca tik-tak sesleri gelir. İç mekanizmadan gelen sesler minimumdur. Öte yandan replika saatlerde iç mekanizma kaynaklı seslerin çok daha ağırlıkta olduğu görülmektedir. Belirtilen hususların her biri, replika saatlerin özellikleridir ve orijinal saatlerden farkını tanımlar.