Sputnik'in haberine göre; Ukraynalı aşırı milliyetçi Azov Taburu temsilcilerinin ABD’ye gelmesini ve Kongre üyeleri ile bir araya gelmesini yorumlayan Antonov, ABD’nin Ukraynalı Nazileri açıkça destekleyerek utanç verici duruma düştüğünü söyledi.

Rus Büyükelçi, “Nazi Almanyası’nın yenilgisine katkıda bulunan bir ülkede Hitler ve Bandera'nın mirasçılarının nasıl onurlandırıldığına kayıtsız kalınamaz. Bu, İkinci Dünya Savaşı sırasında hayatlarını kaybeden Amerikalıların anısına ihanettir. Ukraynalı Nazilere verilen açık destek, Amerikan tarihinde silinmez bir utanç lekesi olarak kalacak” diye konuştu.

Antonov, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şöyle bir soru ortaya çıkıyor, burada eğitim gören genç Amerikalılara ve yabancı öğrencilere nasıl bir dünya vizyonu aşılanmak isteniyor? Nazizmin yüceltilmesine tüm gücüyle karşı çıkmak insanlığın görevidir. Washington'u yorulmadan bu sorunu çözmeye çağırıyoruz. Ancak buna karşılık ‘Elbe'nin Ruhu’ anıtına çelenk bırakma töreni gibi anma etkinliklerinde bile saçma sapan yasaklarla karşılaşıyoruz.”

azov taburu

Azov Taburu nedir?

Azak Taburu, resmi olarak İçişleri Bakanlığına bağlı bir silahlı birlik. Azak askerleri, açık bir neo-Nazi ideolojisine sahip. Üniformalarında ve bayraklarında Hitler’in liderliğindeki Üçüncü Reich’ın ve Nazi sembollerini kullanıyorlar.

Örgüt başlangıçta sadece hafif silahlarla faaliyet yürüttü, ancak daha sonra ağır silah ve askeri zırhlı araçlarla donatıldı.

Nazi ideolojisini benimseyen ve Nazilerin sembollerini kullanan Azov taburu, 2014 yılında Ukrayna'nın içişleri bakanı Arsen Avakov'un ‘isyancı savaşçılarla mücadele etmek’ için üye sayısı 12 bini geçmeyen yeni paramiliter örgütlerin kurulmasına yetki vermesinin ardından ortaya çıktı.

Mısır: İsrail'in barışı reddeden tutumu tüm bölgeyi benzeri görülmemiş tehditlere sürükleyebilir Mısır: İsrail'in barışı reddeden tutumu tüm bölgeyi benzeri görülmemiş tehditlere sürükleyebilir

Mart 2015'te Avakov, Azov taburunun ABD ordusu birlikleri tarafından Korkusuz Muhafız Operasyonu eğitim görevinde eğitilecek ilk birimler arasında olacağını duyurmuştu.

Azov taburunun bine yakının üyesinin olduğu düşünülüyor. Tabur, Ukrayna tarafından Rus güçlere karşı Donbas bölgesinde kullanılırken, gücünü de geçen zaman içinde artırdı.

Azov taburu, 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna yönelik işgal harekatı başlatmasının ardından yeniden tartışılır hale geldi.

dennis prokopenko

Azov taburu komutanı kimdir?

Denis Prokopenko