Trabzon’da Hayri Gür Spor Salonu’nda  “2023 Yılı Mevlid-i Nebi ve 1461 Hafız Toplu İcazet töreni’  merasimi gerçekleştirildi. 

On binlerin katıldığı programa Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Genç’in yanı sıra çok sayıda bürokrat ve din adamı katılım gösterdi. 

Törende ilk olarak Trabzon İl Müftüsü Selami Aydın söz aldı.  

Aydın açıklamasında  ‘Bugün kadim şehir Trabzonumuzda tarihi bir gün yaşıyoruz. 3 programı bir arada yaşamanın mutluluğu içindeyiz. Allah’ım imanımızı kani istikametimizi daimi eyle. İçinde bulunduğumuz bu hafta camiler ve din görevlileri haftasıdır. Camilerimizi inşa eden imar eden hayır sahiplerini tüm hocalarımızı rahmet ve şükranla yad ediyorum. 

Bizler asırlardır islamın sancaktarlığını yapan tarihin akışına yön veren aziz bir milletin evlatlarıyız. Kültür sanat ve medeniyet şehri kadim şehir Trabzonumuzda Türkiye’nin 100 yılına yakışır şekilde 1461 hafızımızın icazet merasimini gerçekleştiriyoruz. Şükürler olsun. Kur’an nurdur insanları en doğru yola ileten rehberdir. Kuran yüce rabbimizin koruması altındadır. Son günlerde üzülerek ifade etmek istiyorum ki düşünce ve ifade özgürlüğü altında kurana ve islama yapılan saygısızlıkları kimse masum gösteremez. İslama ve değerlerine karşı yapılan saldırılara verilecek en güzel cevap dinimizi öğrenmek ve temsil etmektir. Bu şehrin müftüsü olarak 1461 hafımıza söyleyecek bir sözüm var. Hafızlarımız sizler ilim alanında büyük alimler yetiştirmiş icatlara önclük etmiş gönüllerde taht kurmuş asil nezih bir milletin evlatlarısınız. Bu millet sizinle gurur duyuyor. Siz yaşayan canlı bir kuransınız. Yoğun mesailerine rağmen ilimize teşrif eden Diyanet İşleri Başkanıma teşekkür ediyorum, Allah kendisinden razı olsun.  

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, ‘Bize rahmet elçilerini gönderme lütfunda bulunan rahman ve rahim olan insanoğlunu ve kainatı var eden Allah’ımıza hamdu senalar olsun. Bugün programımıza teşrif eden Diyanet İşleri Başkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Amacımız muhabbeti bilgiye anlamaya ve tanımaya dönüştürmektir. Mevlidi nebi haftamız kutlu olsun. Bugün 1461 kardeşimizin çok önemli bir başarısını tebrik etmek onların hafız ve hafize olmalarının mutluluğunu yaşıyoruz. Sevgili peygamberimizin sizin en hayırlının kuranı öğrenen ve öğretendir sözüne mahzar olan sizleri tebrik ediyorum. Fedakarlıklarla sizleri yetiştiren hocalarımıza teşekkür ediyorum. Kıymetli din görevlilerimizin bu özel haftasını tebrik ediyorum. Yüce Allah devletimizi daim eylesin.  

Trabzon'a 1 milyonu aşkın turist geldi! Trabzon'a 1 milyonu aşkın turist geldi!

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım: Peygamberimiz emin kişinin sahada yaşantısıyla örnek bir şahsiyetti. Bir yetim ve öksüz olarak en çok da yetim ve öksüzlerin ve çocukların peygamberiydi. İnsan özüne ait bütün duyguları bize peygamberimiz öğretti. O şifayı taşıyan elçi fırtınalı denizin feneri kaybolduğumuz dağın pusulasıdır. İnsanlığın muhtaç olduğu adalettir şefkattir. Büyük bir rehberdir. Davasından vazgeçmesinden mal teklif edildiğinde bir elime güneşi bir elime ayı verseniz de vazgeçmem. Onun reçetesi emsalsizdir, zamansızdır, onun reçetesi kurandır. Gelin onu anlayalım. Allah’ın bize gönderdiği mektubu okuyalım. Görünen o ki insanlık bu karanlıktan çıkamayacaktır. Onun gibi yaşamaya en azından niyet edelim. Elimizden geleni yaptık demeye yüzümğüz olsun. Allah’ın kelamını öğrenerek kendini bu yola adayan insan doğruya iyiye yönelmiş olacaktır. 1461 hafız ve hafizemizin kutlu yolculuğuna şehadet edeceğiz. Bugün bizleri bir araya getiren hafızlarımız 1461 yılıyla müsamma kutlu bir yolda devam etmiş olacaklar. Trabzon’un fethi kadar sayısı olan hafızlarımızın görüntüsü gönüllerimizi mest ediyor. Anne babalarını ve hocalarını tebrik ediyorum. Engeller karşısında Allah’a sığınacaksınız Allah sizi yalnız bırakmaz. Peygamber yolunda devam edeceksiniz. Müslüman öğrenmekten geri duramaz. Sizler de yerinizde duramazsınız durmamalısınız. 2 günü eşit olan zarardadır.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ALİ ERBAŞ: ALLAH'IN SELAMI ÜZERİNİZE OLSUN

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş: Çiçek tarlası gibi Maşallah ne güzel. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet'in fethettiği Kanuni Sultan Süleyman'ın doğup yetiştiği güzel Trabzon'un insanları Allah'ın selamı üzerinize olsun. Alemlere rahmet olarak gönderilen kendisine Kuran’ı Kerim indirilen 1452. Doğum günü hayırlı ve mübarek olsun. Mevlidi Nebi haftası bizler için ülkemiz ve tüm islam alemi için hayırlara vesile olsun inşallah. Net mutlu bizlere ki, alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa’ya ümmet olmuşuz. Yer yüzüne gönderilen en büyük nimet olan islamın bir ferdi olmuşuz. Bir soru gelse size sizin için en büyük nimet nedir diye cevabınız müslüman olmuş olmamızdır. Kuran bunu nimet olaraka değerlendiriyor. Yer yüzünde ne kadar insana nasip oldu müslüman olmak. Bugün 2 milyar geçmişte milyarlarca insan müslüman olarak yaşadı. Bugün 6 milyar insan bu nimetten mahrum. Yer yüzünün 4’de 1’i bu nimete ulaşmış durumda. Değerli hafızlar, biraz önce kıymetli Büyükşehir Belediye Başkanımız okudu Abdullah Nazırlı hocamızın dörtlüğünü okudu. Sizler de iki milyar müslüman içerisinde en şereflilersiniz. Mübarek olsun hayırlı olsun ne mutlu sizlere. Dünyada bir insana bundan daha büyük bir nimet nasip olmaz. Yürüyen kuran olmak yaşayan kuran olmak nasip olmaz. Cenabı hak son nefesinize kadar hafızlığınızı muhafaza eylesin. Siz kuranı korursanız kuran da sizi korur. Rize’de Cumhurbaşkanımız ile camii açılışında bulunduk ve Trabzon’a geldik. Ben de Ordu’ya memleketime geçmiştim. Hocam nerdesin dedi, Ordu’dayım dedi. Hatırlar mısın Elazığ’da hastanede ziyaret ettiğimizde bize demişti ki ‘Emri hak baki olur isterim ki cenazemde bulunasınız’ 1 ay geçmeden Emre Hak vaki oldu Abdullah Nazırlı hakka yürüdü. Evet hatırladım dedim cenaze namazını kıldırmaya gitti. Buradan gittik Elazığ’a cenaze namazını kıldık ve döndük geldik  buraya hafıza verilen değere bakar mısınız? Kuran’ı korursanız Kuran’da sizi korur. Bunu yaşadık bunu gördük. Sevgili hafızlar, siz çok şanslısınız, biz diyanet işleri olarak mihraplarımızda hafız imamlarımız olsun. Kürsülerimizde minarelerimizde hafızlarımız olsun. Müftülüklerimizin müftüleri hafızlardan olsun. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda hafız kardeşlerimize hizmet edelim. İlahiyat fakültelerindeki kardeşilerimiz hafızlarımızdan olsun hocalarımız hafızlarımızdan olsun.