ABD Başkanı Joe Biden'ın, Pennsylvania Üniversitesi'nin Penn Biden Diplomasi ve Küresel Katılım Merkezi'nde fahri profesör olarak görev yaptığı sırada başkent Washington DC’de kullandığı ofisinde Başkan Yardımcılığı döneminden kalma “gizli belgeler” bulunmuştu.

TRUMP'TAN FBI'YA BASKIN ÇAĞRISI

Gizli belgelerin bulunmasının ardından eski Başkanı Donald Trump, kendine ait sosyal medya sitesi TruthSocial'da yaptığı paylaşım ile olaya tepki gösterdi.

Trump, “FBI, Joe Biden'ın birçok evine, hatta belki de Beyaz Saray'a ne zaman baskın düzenleyecek? Bu belgelerin gizliliği kesinlikle kaldırılmadı" dedi.

BIDEN'IN OFİSİNDEN ÇIKAN GİZLİ BELGELER

Biden'ın danışmanlarından Richard Sauber, dün, Biden'ın Penn Biden Merkezi'ndeki kişisel ofisinde, başkan yardımcılığı görevi sırasından kalan bazı "gizli bilgiler içeren az sayıda belgenin" bulunduğunu söylemişti.

Belgelerin 2 Kasım 2022'de, "kilitli bir dolapta" bulunduğunu söyleyen Sauber, belgeler bulunur bulunmaz Biden'ın kişisel avukatlarının, Beyaz Saray ve devletin ulusal arşivlerle ilgili kurumlarıyla iletişime geçtiğini kaydetmişti.

BELGELER İNCELEMEYE ALINDI

Beyaz Saray yetkilileri, Adalet Bakanlığının söz konusu belgeleri incelemeye aldığını duyurmuştu.

Biden, FBI ajanlarının 8 Ağustos 2022'de Trump'ın Palm Beach'teki Mar-a-Lago malikanesinde yaptıkları aramada gizli belgelerin bulunması üzerine, "Biri nasıl bu kadar sorumsuz olabilir?" yorumunu yapmıştı.

TRUMP'IN MALİKANESİNDE GİZLİ BELGELER ÇIKMIŞTI

Trump'ın Florida eyaletinde yer alan Palm Beach'teki Mar-a-Lago malikanesinde 8 Ağustos 2022'de FBI tarafından yapılan aramada çok sayıda gizli belge bulunmuştu.

Trump, hakkında Adalet Bakanlığı tarafından soruşturma açılmıştı.

TARTIŞMALAR BÜYÜYOR

ABD'de Başkan Joe Biden'ın kişisel ofisinde, eski başkan Barack Obama dönemindeki başkan yardımcılığı görevinden kalma "gizli belgelerin" bulunmasının yankıları sürüyor.

ABD Kongresinin alt kanadı Temsilciler Meclisindeki Cumhuriyetçi ve Demokrat milletvekilleri, düzenledikleri basın toplantılarında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhuriyetçi milletvekilleri, Biden'ın Washington'daki Penn Biden Diplomasi ve Küresel Katılım Merkezindeki ofisinde devlete ait "gizli belgeler" bulunmasına tepki gösterdi.

Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Steve Scalise, "Görünüşe göre o zaman başkan yardımcısı olan Biden, gizli belgeleri almış ve yıllarca kendine saklamış. Bu gizli belgeler kendisindeyken de eski Başkan Donald Trump'ı gizli belgeler bulundurduğu gerekçesiyle eleştirmişti." dedi.

Basının, Trump'ın evinden gizli belgeler çıktığında ona sorduklarına benzer soruları neden Biden'a yöneltmediğini merak ettiğini dile getiren Scalise, gizli belgelerin "gizlilik" statüsünü değiştirecek olan kişinin anayasal olarak başkan yardımcısı değil, yalnızca ABD Başkanı olduğunu söyledi.

Aşırı sağcı görüşleriyle bilinen Cumhuriyetçi milletvekili Marjorie Taylor-Greene ise Biden'a azil soruşturması açılması gerektiğini savunarak, Başkan'ın "ciddi bir suç" işlediğini öne sürdü.