8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın yıllar önce yaptığı 2. Abdülhamid açıklaması geçmişte yürütülen karalama kampanyalarını net bir şekilde ortaya koymuştu.

'DEDE SEN Mİ İYİ BİLECEKSİN, KİTAP MI?'

Katıldığı bir programda açıklamalarda bulunan Özal, ''1930 yıllarda ben ilkokuldaydım. Tabii o zaman bizi bambaşka yetiştiriyorlar. Yaşıtlarım herhalde o dönem okutulanları hatırlayacak. Bir Türk'ün 10 düşmana bedel olduğunu, bir Türk'ün dünyaya bedel olduğunu ve daha birçok şey öğrendik. Bunları kendi çapımızda öğrendik. Dış dünyadan bihaberdik. Rahmetli dedem o sırada bize misafirliğe gelmişti. O da gençliğinde İstanbul'da bulunmuş. Sultan 2. Abdülhamit zamanında... Okuduğum tarih kitabında 'Kızıl Sultan' diyor, 2. Abdülhamit için. Ben de okuyorum, o da dinliyor. Dedem de 'bunların hepsi yalan, size yanlış şeyler öğretiyorlar. Ben de 'Dede sen mi iyi bileceksin, yoksa kitap mı?' dedim. Biz böyle büyük.'' ifadelerini kullanmıştı.

II. Abdülhamid

KOSKOCA İMPARATORLUĞU BOZUK PARA GİBİ HARCAYANLAR HÜRRİYET KAHRAMANI OLARAK GÖSTERİLDİ

Yurt dışında bazı kitapların eline geçtiğini belirten Özal, ''Baktım ki dedem haklı. Kendi kendime de sordum. Şu tarihi anlatmanın tersliğine bakın. 2. Abdülhamit'e Kızıl Sultan demişler. Devrine baktığınızda bir karış toprak parçası vermemiş. Siyaseten fevkalede ülkeyi idare etmiş. Demiryolları, okulları yapmış. Çok sayıda icraatı var. Ondan sonra İttihat Terakki gelmiş. 1909 ile 1918 yılları arasında koskoca imparatorluk bozuk para gibi harcanmış. Şimdi birisi Kızıl Sultan, öbürleri hürriyet kahramanı. Öyle mi?'' ifadelerini kullandı.