Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Mısır'ın başkenti Kahire'de, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından resmi törenle karşılandı.

SON DAKİKA HABERİ: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantılarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Ortak Bildiriyi imzaladı. İmza töreninin ardından Erdoğan, Mısırlı mevkidaşı Sisi ile ortak basın toplantısı yapıyor.

"YENİ BİR SAYFA AÇIYORUZ"
Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Erzincanlı kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Toprak altında 9 kardeşimiz kaldı. Çalışmaları koordine etmek üzere İçişleri Bakanımızı ve Enerji Bakanımızı bölgeye gönderdik. Düzenli bilgi alıyoruz.

Yeniden Kahire'de olmaktan mutluluk duyuyorum. İnanıyorum ki bu ziyaretimiz daha ileri taşınacak. Bugünkü istişarelerimizde, ticaret hacmini kısa süre içerisinde 15 milyar dolara çıkarmak için mutabık kaldık. Görüşmelerimizde ilave adımlar hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Mısır savunma sektörüne önemli yatırımlar yapıyor. Mısır ile güç birliğine giderek ortak projeler geliştireceğimize inanıyorum.

Nükleer ve yenilenebilir enerji iş birliğini değerlendiriyoruz. 

28 binden fazla Filistinli kardeşimiz şehit oldu. Ateşkesin bir an evvel tesisi ve insani yardımların engelsiz bir şekilde Gazze'ye sevki önceliğimizdir. Gazze'nin insansızlaştırılması kabul edilemez. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki nisan ayında Türkiye'yi ziyaret etme davetine cevap vermeyi sabırsızlıkla bekliyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'yi Türkiye'ye davet ederek, bu ziyaretin iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olacağını söyledi.

PKK’dan TSK’ya kimyasal kumpas! Kalleş plan deşifre oldu PKK’dan TSK’ya kimyasal kumpas! Kalleş plan deşifre oldu

Sisi'nin açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Türkiye ile ilişkilerimiz gün geçtikçe artırmayı hedefliyoruz. Türkiye ile Mısır arasındaki şu andaki ilişkiden gurur duyuyoruz. 

Filistin'in bağımsızlığının ilan edilmesi gerekiyor. Mısır ve Türkiye el ele vererek Gazze konusunda da çok iyi sonuçlar elde edebilecek.

İki ülke arasında yeni bir sayfa açıyoruz.

İKİ ÜLKE ARASINDA DÖNÜM NOKTASI!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı İttihadiye Sarayı'na gelişinde Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından karşıladı.

Erdoğan ve Sisi'nin tören alanındaki yerlerini almasının ardından top atışı gerçekleştirildi ve iki ülkenin milli marşları çalındı.

Mevkidaşı Sisi ile tören kıtasını denetleyen Erdoğan, askerleri selamladı. İki lider tokalaşarak basın mensuplarına poz verdi.

Ülkelerin heyetlerinin takdiminin ardından ikili ve heyetler arası görüşmeye geçildi.

Törende Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da yer aldı.