HABERTÜRK’te konuşan Kotil, ATAK-2, önümüzdeki günlerde ilk kez motor çalıştıracak. İnşallah, Dünya’nın en iyi taarruz helikopteri olacak. İlk üçünün teslimatı, 2025’te Kara Kuvvetleri Komutanlığı’mıza gerçekleştirilecek. Toplam ağırlığı 11 ton, 1.5 ton mühimmat taşıyabiliyor.” açıklamasında bulundu.

Ukrayna, ATAK-II’nin T0 isimi ilk prototipinde kullanılacak ilk iki adet iki adet TV3-117VMA-SBM1V-01T Turboşaft Motoru’nu Türkiye’ye 27 Ocak 2023’te teslim etmişti.  Halihazırda montaj faaliyetleri devam eden T929 Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri’nin ilk prototipine, bu ay içerisinde motorların entegre edilmesi ve ilk motor çalıştırmanın gerçekleştirilmesi planlanıyor.

T929 Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri’nin ilk kullanıcıları ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı olacak.

Ukrayna 14 adet motor tedarik edecek
SavunmaSanayiST.com tarafından derlenen bilgilere göre; Ukraynalı Motor Sich firması ile yapılan anlaşma kapsamında, ATAK-II için 14 adet motor tedarik edilecek.

2025’e kadar toplam 14 adet motor teslimatının yapılması planlanırken, Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri’ne ait olacak motorların ilk teslimatının 2 adet olacak şekilde Eylül 2022’de yapılması planlanıyordu. Ancak Ukrayna’daki savaş şartlarından ötürü teslimatlar, 4 ay gecikmeli olarak yapıldı.

Geliştirme faaliyetleri devam eden T929, ABD üretimi AH-64 Apache ve Rus yapımı Ka-52 ile aynı sınıfta bulunuyor.

ATAK-II’nin Özellikleri: