Alexandr Sergiyeviç Puşkin kimdir?

Soylu bir ailenin oğlu olarak 26 Mayıs 1799'da Moskova'da dünyaya geldi. Edebiyata ilgisi küçük yaşlarında 17. ve 18. yüzyıl Fransız edebiyatı okumalarıyla başladı. Rusya'nın önemli ulusal şairlerinden biri olmakla beraber modern Rus edebiyatının kurucusu olarak kabul edilir. Şiirlerinin yanı sıra dilimize de çevrilmiş olan Yüzbaşının Kızı adlı romanı da edebiyatseverler tarafından yoğu bir ilgiyle karşılanmıştır.

Alexandr Sergiyeviç Puşkin'in katıldığı düelllo ve kendisini ölüme götüren yarası

Puşkin, Natalya Gançoravo adında genç bir Rus kızına aşıktır. Evlenme teklifi etmiş fakat kesin bir cevap alamamıştır. Hatta Osmanlı toprakklarına Rus ordusunda gözlemci olarak geldiği yıllarda bu umutsuz aşkın hüznüyle başa çıkmaya çalışıyordu. Puşkin, Moskova'dan uzaklaşmanın kendisine iyi geleceğine düşünerek bu yolculuğa çıkmış, bu yolculuk sırasında "Erzurum Yolculuğu" adlı yazıyı yazdı. Puşkin Moskova'ya döndüğünde bu teklifi yeniledi. Natalya'nın ailesini buevliliğe ikna etti ve nişanlandılar. Natalya'nın ise bu evliliğe olumsuz baktığı söyleniyor.

Puşkin'in ölümüyse bu tutkulu aşkın ve bir kıskançlığın sonucudur. George Charles d'Anthès adındaki bir Fransız subayın eşi Natalya, Puşkin'e kur yaptığını birkaç isimsiz mektuptan öğrendi. Bunun üzerine Charles d'Anthès'i düelloya davet etti. Şahitlerin ve silahların hazırlanmasının ardından 27 Ocak 1837'de St. Petersburg yakınlarında düelloya başladılar. Puşkin, Charles d'Anthès'i omzundan yaraladı; Charles d'Anthès ise Puşkin'in karnına isabet aldı. Puşkin aldığı yara sonrası iki gün boyunca can çekiştikten sonra hayata gözlerini yumdu. Puşkin'in ölümü ülkede büyük bir üzüntüyle karşılandı; ağıtlar söylendi, törenler düzenlendi.

Puşki'in ölümüne en çok üzülenlerden Mihail Lermantov da bir düelloda öldü

15 Ekim 1814'te Moskova'da doğdu. Entelektüel bir çevrede yetişen Lermantov; Almanca, İngilizce, Fransızca ve Yunanca öğrendi. Küçük yaşıdan itibaren resim ve müzik dersleri aldı. 1830'da Moskova Üniversitesinde felsefe eğitimine başladı fakat 1932'de bazı profesörlerle yaşadığı fikir ayrılıkları sonrası üniversiteden uzaklaştırldı.St. Petersburg’a giderek harp okuluna yazıldı ve 1834’te asteğmen olarak mezun oldu. 

Puşkin'in ölümünden dolayı derin bir hüzne boğulan yazar, Puşkin ölümüne sebep olanları tenkit eden bir ağıt yazdı.

1840’ın ilk aylarında St. Petersburg’da Fransız büyükelçisinin oğluyla yaptığı düello nedeniyle askerî mahkemede yargılandı ve Çar I. Nikolay'ın emriyle Kafkaslar'a sürüldü. Sürgüne rağmen başkente gelmesine izin verildi. Birliğine dönerken Pyatigorsk’ta karşılaştığı Nikolay Martinov adındaki bir subayla yaşadığı tartışma sonucu düelloya girdi. İşte bu düelloda hayatını kaybetti.

Lermantov'un dilimize de çevrilen "Zamanımızın Bir Kahramanı" romanı edebiyat otoritelerince kabul görmüş kıymetli bir eserdir.