İsrail Savunma Kuvvetleri’nde (IDF) silah altına alınan İsrail asıllı Türk vatandaşlarının soykırım suçundan yargılanması talep ediliyor. Gazze’de 12 haftada 22 bini aşkın insanı katleden İsrail ordusunda görev almak için Türkiye’den ayrılanlar hakkında kanuni işlem başlatılması için savcılıklara suç duyurusu yağıyor. Soykırımın suç ortaklarının, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

İsrail ordusuna katıldığını açıklayan Umay Akçay ile Mine Gümüşkaya isimli vatandaşlar hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ayrı ayrı suç duyurusunda bulunuldu. Akçay ile Gümüşkaya’nın sosyal medya hesaplarından konuya ilişkin yaptıkları açıklamalara yer verilen suç duyurusu dilekçesinde, her iki ismin de “terör devleti” İsrail’in saflarında gönüllü asker olarak görev aldığı vurgulandı.

Umay Akçay hakkındaki suç duyurusu dilekçesinde, “Bir emir komuta zincirine bağlı olarak Filistin’in her köşesinde ve özellikle Gazze’de yapılan soykırıma katılan bu kişinin Yüce Türk Yargısı önünde hesap vermesi Türk Milletinin tarihi sorumluluğunun bir gereğidir.” ifadeleri kullanıldı.

Türk Ceza Kanununun (TCK) 76’ıncı maddesindeki “soykırım” suçundan yargılanması talep edilen Umay Akçay ve Mine Gümüşkaya ile ilgili “yabancı dahi olsa hakkında Türk yargısının kanunen yargılama hakkı ve görevi bulunduğu” kaydedildi.

VATANDAŞLIKTAN ATILSINLAR

İsrail’in Gazze’deki katliamlarının soykırım boyutunda olduğuna dair somut verilerin de yer aldığı suç duyurusu dilekçesinde, Akçay ile Gümüşkaya’nın vatandaşlıktan çıkarılması gerektiği belirtildi. Vatandaşlık Kanununun 29’uncu maddesine atıf yapılan dilekçede, “izin almaksızın yabancı bir devlet hizmetinde gönüllü olarak askerlik yapan kişilerin” vatandaşlıktan çıkarılabileceği hatırlatıldı.

Dilekçede şu ifadeler yer aldı:

“Bu kişinin ayrıca vatandaşlıktan da çıkarılması gerekmektedir. Zira 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 29. maddesine göre izin almaksızın yabancı bir devlet hizmetinde gönüllü olarak askerlik yapan kişilerin Türk vatandaşlığı eylemlerinin resmi makamlarca tespit edilmesi halinde Cumuhurbaşkanı kararı ile kaybettirilebilir. Mezkur şahsın terör devleti işgalci İsrail’e gönüllü asker olduğu kendi paylaşımından anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca vatandaşlığın kaybettirilmesine ilişkin yasal şartların oluştuğu, bu itibarla yargılama neticesi beklenmesizin Cumhurbaşkanlığı makamına idari yönden gereği yapılmak üzere bildirimde bulunulmasını talep etme zarureti hasıl olmuştur.”

HER KÖTÜLÜĞÜ YAPABİLİRLER

Umay Akçay ile Mine Gümüşkaya hakkındaki suç duyurusu dilekçesinde, “Sosyal medyada silahlı fotoğraflarını paylaşan, soykırım yapan bir işgal kuvvetine gönüllü asker olarak katılan, çocukların öldüğü bir yerde muhtemelen ölülerin üzerinden kolyelerini çalarak bunları da sosyal medyada paylaşmak arsızlığını gösteren kişilerle kol kola askerlik yapan bu şahsın her türlü kötülüğü yapabileceği de aşikardır. Her ne kadar bu uğurda can vermek dahil her türlü zulmü göze almışsak da kendisinden olmasa bile kimseye zarar vermeyi hak saymayan yüce ve şerefli dinimizin bir emri olarak gerekli tedbirlere başvuruyor ve tarafımıza 6284 sayılı kanuna göre koruma sağlanmasını talep ediyoruz. Bu şahsın silah kullanıyor olması gözetilerek en geniş tedbirlere hükmedilmesini talep ederiz.” denildi.

"Narkoçelik-14" operasyonlarında 321 şüpheli yakalandı "Narkoçelik-14" operasyonlarında 321 şüpheli yakalandı

''SORUŞTURMA'' AÇILMADI İDDİASI

Son gelen haberlere göre ortaya konulan tepkinin ve suç duyurusunun ardından söz konusu kişiler hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmaya gerek olmadığı yönünde karar verdiği öne sürüldü.