E22FE13C-94E8-4875-B38D-646AE890639B

Serinin yaratıcısı Hillenburg aslında bir biyoloji öğretmenidir. Seriyi, 1989'da öğrencilerine deniz altı yaşamını öğretmek adına hazırladığı basılmamış bir eğitim kitabı olan The Intertidal Zone'dan ilham alarak oluşturmuştur.

Hillenburg, Okyanus Enstitüsü'nde kadrolu sanatçı unvanında çalışırken, sonradan sanat alanında yüksek lisans derecesi yapabilmek için üniversiteye geri dönme kararı aldı. Bu hadise cereyan etmeden evvel, katıldığı bir animasyon festivali geleceğe dair fikirlerinde küçük bir değişiklik yapması için ona cesaret verdi. Hillenburg, eğitimini geleneksel, eski bir sanat okulunda sürdürmektense , California Sanat Enstitüsü'nde deneysel animasyon okumayı seçti.

Hillenburg serinin zamanın en popüler çizgi filmlerinden farklı olup sıyrılmasını istedi. En nihayetinde Hillenburg tek bir başkaraktere odaklanmaya karar verdi: Zihnin düşünebileceği "en garip" deniz canlısı. Çalışmalara başlayan Hillenburg, dizinin yapım aşamasında ana karakterinin davranışlarını oluştururken, Charlie Chaplin, Laurel ve Hardy, Jerry Lewis ve Pee-wee Herman gibi sevdiği masum, çocuksu figürlerden ilham aldı.

625556-225123616

Başlangıçta Hillenburg, karakterin soy isminin olmamasını, adının SüngerOğlan (İngilizce:SpongeBoy) olmasını ve dizinin adının SüngerOğlan Hey! (İngilizce:SpongeBoy Ahoy!) olarak yazmak istedi. Ancak, Nickelodeon hukuk departmanı pilot bölüm için seslendirme tamamlandıktan sonra "SüngerOğlan" isminin halihazırda bir paspas ürünü adına kullanıldığını öğrendi. Hillenburg ismi belirlerken, izleyicilerin kahramanı "Peynir Adam" sanmaması için kendini "Sünger" kelimesini kullanmak zorunda hissetti. "SüngerBob" isminde karar kırıldı. Soyadın "KareŞort" (İngilizce:SquarePants) olması fikri, karakterin seslendiricisi Kenny'nin karakterin bir resmini görmesi ve "Oğlum, şu kare pantolonlu süngere bir fast food dükkanında iş bulabileceğini düşünerek bak." demesiyle çıktı ve bu soyadın kullanılmasına karar verildi.

Nickelodeon, 1 Mayıs 1999 tarihinde 1999 Kids' Choice Ödülleri'ni yayımladıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde dizinin ilk bölümünü göstererek dizi için bir ön izleme yaptı. Dizi resmi olarak 17 Temmuz 1999'da açılışını yaptı. Ardından çeşitli ödüller aldı: altı Annie Ödülleri, sekiz Golden Reel Ödülleri, dört Emmy Ödülleri, 17 Kids' Choice Ödülleri, ve iki BAFTA Çocuk Ödülleri. Dizi, SüngerBob'un cinsel yönelimi üzerine söylentiler de dahil olmak üzere birçok kamu tartışmasına yol açtı.

2012'de Nickelodeon Hillenburg’e "Kazanan formülümüz okuldaki çocuklar hakkında bir animasyon. SüngerBob'u okula koymanızı istiyoruz." dediğini hatırladı. Hillenburg, SüngerBob'un yetişkin bir karakter olmasını istediği için Nickelodeon kanalından istifa edip diziyi çekmemeye razıydı. Hillenburg nihai kararında ana oyuncu kadrosuna sürücü kursu öğretmeni olan yeni bir karakter (Bayan Puff) ekleyerek kanal ile uzlaştı. Hillenburg bu anlaşmadan gayet memnun kaldı ve "Sevdiğim yeni bir karakter olan Bayan Puff karakteri] oluştu. Benim için olumlu bir şey." dedi.