Son araştırmalara göre, mevcut eğilimler devam ederse sıcak hava her yıl çok daha fazla Amerikalı'yı öldürecek. Kötü ama olası bir iklim senaryosunda ABD'de yüzyılın sonuna kadar yılda 200.000 sıcaklığa bağlı ölüm görülebileceği tahmin ediliyor. Ve tabii ki bu tahmin ABD özelinde gibi görünse de, aslında tüm Dünya'yı ilgilendiriyor. Yine de şehirler ısıya daha uyumlu hale getirilerek ölüm oranları önemli ölçüde azaltılabilir.

Bakan Koca'dan randevu açıklaması: Kalıcı şekilde çözeceğiz Bakan Koca'dan randevu açıklaması: Kalıcı şekilde çözeceğiz

Çalışma Texas A&M Üniversitesi ve Chicago'daki Illinois Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütüldü ve geçen ay GeoHealth dergisinde yayınlandı. Yazarlar, 100'den fazla orta ila büyük ölçekli şehirden toplanan verilere dayanarak, çeşitli farklı iklim tahminleri altında ABD'de sıcaklığa bağlı ölümlerin ne olabileceğine dair modeller oluşturdular. Öncelikle, küresel ortalama ısınmanın 2100 yılına kadar sanayi öncesi seviyelerin 3 santigrat derece üzerine çıktığı bir geleceğe odaklandılar: Sera gazı emisyonlarını sınırlamaya yönelik agresif tedbirler veya diğer sert çözümler olmaksızın ulaşma yolunda olunabilecek, pek de kötü olmayan bir senaryo.

Bugünlerde ABD'de sıcaklığa bağlı ölümlerin çoğu sıcağa değil soğuğa maruz kalmaktan kaynaklanıyor. Dolayısıyla, en azından belli bir noktaya kadar, kışların genellikle daha ılık geçmesiyle bazı ölümlerin önlenmesi ve daha sıcak yazların neden olduğu artan ölümlerin dengelenmesi olası. Yazarlar bu dönüm noktasına dünyanın 3 santigrat derece daha sıcak olduğu bir gelecekte ulaşılacağını tahmin ettiler. Bundan sonra, yeni ölümlerin sayısı insanların ve şehirlerin iklime ne kadar iyi uyum sağladığına bağlı olacak.

Yazarlar, son on yılda, 2011 - 2020 yılları arasında ABD'de yılda yaklaşık 45.800 sıcaklık kaynaklı ölüm olduğunu tespit etti. Dünyanın 3 santigrat derece daha sıcak hale geldiği ve buna karşılık çok az uyum sağlandığı bir senaryoda, her yıl yaklaşık 200.000 sıcaklığa bağlı ölümün gerçekleşeceğini tahmin ediyorlar.

Öngörülen bu artışın çoğunun, iklim değişikliğinin tek başına doğrudan etkilerinden ziyade artan ve yaşlanan nüfusa bağlı olduğu da hesaplandı. Bununla birlikte, iklim değişikliği birçok şehrin mevsimleri yaşama şeklini önemli ölçüde değiştirecek. Yaz sıcaklıklarının zaten çok yüksek olduğu güney eyaletlerinde, birçok bölgede insanların serinlemesine yardımcı olacak klima gibi birçok altyapı mevcut. Ancak aynı sıcaklıklar Kuzey ABD'de olağan hale geldikçe, kötü hazırlanmış şehirlerde çok daha fazla ölüm görülmesi bekleniyor.

Chicago'daki Illinois Üniversitesi'nde iklim bilimci olan başyazar Jangho Lee, çalışmanın yayıncıları olan Amerikan Jeofizik Birliği'ne yaptığı açıklamada, "Gelecekte, ABD'nin kuzeyinde sıcaklığa bağlı ölümlerin artacağını, bunun da çoğunlukla sıcaklığa bağlı ölümlerdeki artıştan kaynaklanacağını tespit ettik" dedi.

Yazarlar, artan ve yaşlanan ABD nüfusuna rağmen, bu ölümlerin büyük bir kısmının 3 santigrat derecelik bir gelecekte hala önlenebilir olduğunu belirtiyor. Kuzey şehirlerinin 2100 yılına kadar güneydekiler kadar iyi uyum sağlaması halinde ölümlerin yaklaşık %28'inin önlenebileceğini tahmin ediyorlar. Elbette bu, söylemesi yapmaktan çok daha kolay bir hedef.

Chip