Türkiye tarihindeki en büyük bankacılık krizlerinden biri olan 2001 krizinde el konulan İktisat Bankası, Erol Aksoy Grubu için sancılı bir süreci başlattı. 15 Mart 2001'de İktisat Bankası'na el konulmasıyla birlikte, bankanın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmesi ve grup şirketlerinin TMSF'ye geçişiyle zorlu bir dönem başladı.

İktisat Bankası'nın yönetiminde yer alan ve şirketlere kullandırılan kredilerde imzası bulunan 7 kişi hakkında 2003 yılında iflas talebiyle dava açıldı. Aralarında Erol Aksoy, eşi İnci Aksoy, avukat Hüseyin Derin Yarsuvat, Cüneyt Sel, Roy Arto Gevrekyan, Mehmet Celal Seven ve eski Sümerbank Genel Müdürü İsmail Emen'in bulunduğu bu kişilere yönelik davada, 20 yıl sonra karar 28 Aralık'ta çıktı.

Erkan Yolaç hayatını kaybetti Erkan Yolaç hayatını kaybetti

Davalı avukatları, mahkemeye sunulan son bilirkişi raporunun yetersiz ve yanıltıcı olduğunu savunarak hükme esas alınamayacağını belirtti. Aksoy çiftinin avukatı ise tahsilat tutarlarının raporlar arasında uyuşmadığını ve yeni bir rapor alınmasını talep etti.

Mahkeme, 20 yıl süren davada oybirliği ile karar verdi. Karar doğrultusunda, davalı 6 kişi için şahsi iflas kararı çıktı. Bu kararın ardından, kişilerin varlıkları ve borçları iflas idaresine ait olacak ve varlıklarının satılmasıyla borçların ödenmeye çalışılacak.

Karara göre, Erol Aksoy'un İktisat Bankası'na olan borcu 408 milyon 522 bin TL olarak belirlendi. Faizle birlikte bu rakam 4.5 milyar TL'ye çıkacak. Diğer davalılardan Cüneyt Sel 2 milyar 350 milyon TL, Roy Arto Gevrekyan 1.9 milyar TL, Mehmet Celal Seven 1.2 milyar TL, Hüseyin Derin Yarsuvat'ın mirasçıları 1.1 milyar TL, İnci Aksoy ise 264 milyon TL ödemekle yükümlü. İsmail Emen için ise iflas talebi reddedildi. Davalılar, kararı İstinaf Mahkemesine taşıma haklarına sahip.