Türkler istihbaratı “haber alma”, özellikle İngilizler ve Amerikalılar da “intelligence” yani anlayış, beyin, zekâ, akıl, akıllılık, zekilik, akıllı kimse, anlama, idrak, kafa, bilgi, haber alma anlamlarına gelen bu sözcükle ifade eder.

İntelligence/istihbarat, kısaca akıl oyunları demek. İyi oyun kuran kazanır. Bazen zor oyunu bozar. Olur ya şeytana değil külahını, pabucunu ters giydiren Türkler de çıkabilir. Boşuna demiyorlar; eşekten büyük at, attan büyük deve, deveden büyük fil var diye… 

Ekrem İmamoğlu'na dokunmayın; cısss!..

Ekrem Müdafa kim bilir misiniz?

Medyanın meftun olduğu İstanbul BBB. olan adamın gerçek soyadı 'Müdafa' olunca, neredeyse bütün zamanı kendisini savunmakla geçiyor.

Geçen kış İstanbul'daki kar kıyametinde o İngiltere Büyükelçisi ile balık lokantasında kadeh tokuşturmayı tercih etmişti. Sonra bu görüntüleri ortaya çıktı.

Kayıtlar medyaya servis edildiğinde feleği şaştı. Görüntüyü çekenlerin İngiliz Büyükelçi’nin mi yoksa İmamoğlu'nun mu peşinde oldukları anlaşılamadı?

Aradan zaman geçti, geçtiğimiz hafta salı günü (13.12.2022), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu ABD Istanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh ziyaret etti. 

İmamoğlu da bunu sosyal medya hesabından takipçilerine duyurdu.

Bir gün sonra İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na, "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret" suçundan 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. 

Kulislerde ABD başkonsolosunun Ekrem İmamoğlu'nu birgün sonra açıklanacak kararın içeriği hakkında bilgilendirmiş olabileceği konuşuldu.

Nitekim karar açıklandıktan bir gün sonra ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, konuyla ilgili şu açıklamada bulunmuştu; 

ABD, Türk mahkemesinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu iki yıl yedi ay hapis cezasına çarptırması ve siyasi faaliyetlerden men etmesinden büyük bir üzüntü duymuş ve hayal kırıklığına uğramıştır. İmamoğlu’nun mahkumiyeti insan hakları, temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğüne saygıyla çelişmektedir. 

Türkiye’de sivil toplum, medya, siyaset ve iş dünyası liderlerinin, uzun tutuklu yargılanma süreleri, terörizme destek iddiaları ve hakaret davaları da dâhil olmak üzere, yargı tarafından tacizinin devam etmesinden ciddi endişe duymaktayız.Türkiye halkı, cezalandırılma korkusu olmadan insan haklarını ve temel özgürlüklerini kullanabilmeyi hak etmektedir. 

İfade özgürlüğü, barışçıl toplanma ve örgütlenme özgürlüklerini kullanma hakkı Türkiye’nin anayasasında, uluslararası hukuk yükümlülüklerinde ve AGİT taahhütlerinde bulunmaktadır. Hükümeti, ‘hakaret’ suçunu düzenleyen kanunlar kapsamında yürütülen kovuşturmaları durdurmaya ve kamusal müzakere için açık bir ortam sağlamak da dahil tüm Türk vatandaşlarının hak ve özgürlüklerine saygı göstermeye çağırıyoruz.” 

Bu yazılı metnin, çok önceden hazırlandığı anlaşılıyor.

ABD’nin Başkonsolosu Julie A. Eadeh'in cemaziyel evveli…

Julie A. Eadeh, Kıdemli Dışişleri Bakanlığı kariyer üyesi sıfatıyla Kasım 2022'de ABD Başkonsolosu olarak göreve başladı. Ağustos 2021'den Ekim 2022'ye kadar Ankara'da Mission Türkiye Sözcüsüydü. Eadeh, Amerikan siyasi, ekonomik, kültür, eğitim ve ticari çıkarlarını destekleyen bir diplomat olarak yirmi yıllık deneyime sahip. Feleğin çemberinden geçmiş.

Filistin kökenli bir Amerikalı. İbranice biliyor. Türkçe, Arapça ve Mandarin Çincesi konuşuyor. Türkiye’ye gelmeden önce  ABD Hong Kong Başkonsolosluğu’nda Siyasi Birim Şefi olarak görev yapmış. Daha öncesindeyse ABD Doha Büyükelçiliği’nde Kamu Diplomasisi Müsteşarı ve Başmüsteşar Vekiliymiş. 

2010 ila 2012 yılları arasında ABD Şanghay Başkonsolosluğu’nda çevre, bilim, teknoloji, sağlık ve enerji konularından sorumlu diplomat olarak çalışmış.  2007-2008 yıllarındaysa ABD Bağdat Büyükelçiliği’nde Sözcü Yardımcısı olarak basın ve medyayla ilişkilerinden sorumluymuş.

2006 yılında Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta görev yaptığı sırada İsrail ile Hizbullah savaşında Amerikan vatandaşlarının Lübnan dışına tahliye sürecini yürütmüş.. Beyrut’taki görevinden önce Washington’da Demokrasi, İnsan Hakları ve Çalışma Bürosu’nda, siyasi ataşe olarak Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ta ve ekonomi ataşesi olarak Kudüs’te görev yapmış. Bayan Eadeh, Orta Doğu ve Çin’de gerçekleştirdiği çalışmalar dolayısıyla defalarca ABD Dışişleri Bakanlığı Üstün Şeref Ödülüne layık görülmüş.

Boş-beleş birisi değil.

Eadeh, lisans eğitimini Eastern Michigan Üniversitesi’nde, yüksek lisans eğitimini ise Georgetown Üniversitesi’nde tamamlamış. Halen Eastern Michigan Üniversitesi Sanat ve Bilim Yüksekokulu Kaynak ve Geliştirme Yönetim Kurulu üyesi.

Kendisi gibi diplomat olan eşi Ankara’da ABD Dışişleri Bakanlığı Görevlisi. Çiftin iki oğlu var ve Türk okullarına gidiyorlar.

İstanbul’da Amerikalı diplomat ajanı deşifre eden trafik kazası!

ABD haberalma elamanlarını açığa çıkarma operasyonlarını Türkiye’de kim yapar neden yapar? 

15.12. 2022 Perşembe günü İstanbul'da bir trafik kazası gerçekleşti. İstanbul Şişli'de sabah saat 05.00 sıralarında ABD İstanbul Başkonsolosu Julia A. Eadeh'in eşi Mounir Elkhamri, resmi plakalı otomobille seyir halindeyken önündeki 34 EYC 875 plakalı araca arkadan çarptı.

Kazada otomobil sürücüsü yaralandı. Yaralı sürücü, ihbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri ise Elkhamri'ye alkolmetre üfletti. 240 promil alkollü çıkan Elkhamri, resmi aracı bırakarak olay yerinden ayrıldı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Eeeee ne var bunda?” diyebilirsiniz. 

Çok şey var!..

Mesela kazanın ABD Istanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh’in, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu, 13.12.2022 tarihinde ziyaretinden iki  gün sonra gerçekleşmesi düşündürücü.  

Birileri bu ziyaretin ve sızdırılan YSK kararının faturasını kesmiş.

Ayrıca  ABD Türkiye Büyükelçiliği'nden, 15 Aralık'ta Şişli'de meydana gelen trafik kazasına ilişkin yapılan açıklamasında; "ABD'nin Türkiye'deki Diplomatik Temsilciliği'nin bir mensubu söz konusu kazaya karışmıştır. Ancak kazaya karışan kişi olan Mounir Elkhamri, ABD İstanbul Başkonsolosu Julie Eadeh'in eşi değildir. 

Başkonsolos Eadeh, halen ABD Ankara Büyükelçiliği'nde görevli olan başka bir diplomatla evlidir. Konuyla ilgili olarak Türk yetkililerle irtibat halindeyiz ve söz konusu kazada yaralanan kişiye acil şifalar diliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan Mounir Elkhamri'nin üzerinden kaza sonrası "başkonsolosun eşi" ibareli başkonsolosluk kartı çıkmıştı.

Benzer bir trafik kazası İngiltere'de de olmuş!..

Kaza, Birleşik Krallık'ta ABD'li bir diplomatın eşinin ölümcül bir araba kazasından sonra ülkeyi terk etmek için diplomatik dokunulmazlığı kullandığı benzer bir olayı takip ediyor. 

19 yaşındaki Harry Dunn, Ağustos 2019'da ABD ordusu tarafından kullanılan İngiltere'nin Northamptonshire ilçesindeki bir hava kuvvetleri üssü olan RAF Croughton yakınlarında Anne Sacoolas tarafından kullanılan bir arabayla motosikletinin çarpışması sonucu öldü. 

USAF dinleme istasyonu RAF Croughton'da görev yapan eski bir ABD casusu ve CIA çalışanı Jonathan Sacoolas'ın karısı olan Anne Sacoolas, kazadan kısa bir süre sonra cezai kovuşturmaya karşı diplomatik dokunulmazlık iddiasıyla İngiltere'den ayrıldı. Başlangıçta, Sacoolas bir "diplomatın karısı" olarak tanımlandı, ancak daha sonra  ABD istihbarat teşkilatı mensubu olduğu ortaya çıktı.

Hâlen Sacoolas ailesi, Kuzey Virginia'da Merkezi İstihbarat Teşkilatı Langley karargahı bölgesinde yaşıyor.

ABDli sarhoş sürücü Mounir Elkhamri kimdir?

Mounir Elkhamri/Münir El Hamri; Arap/Kürt asıllı ABD vatandaşı. Soyadı Hamır; Arapça kırmızı ve şarap anlamında. Adamın 240 promil alkollü  araç kullanarak sebep olduğu trafik kazası düşünüldüğünde soyadının hakkını vermiş denilebilir.

Ailesi Rakka ve civarında yaşayan El Velde aşiretine mensup. Mounir Elkhamri, Ortadoğu, özellikle Irak uzmanı. Son çalışma sahası Suriye. Institute for National Strategic Studies/ Savunma Analizleri Enstitüsü (IDA)  çalışanı.  

"Saddam'ın Savaşı: İran-Irak Savaşına Irak Askeri Bir Bakış Açısı" başlıklı kitabı Washington, DC: Ulusal Stratejik Araştırmalar Enstitüsü tarafından yayınlanmış. Bu konudaki kaynak kitaplar arasında gösteriliyor.  

American Military University/Ulusal Savunma Üniversitesi mensubu ve Nijerde faaliyet gösteren Flintlock Logistics'te Genel Müdür. 2016 yılında kurulan Flintlock Logistics'te Kuzeybatı Afrika’da özellikle ABDli müşteriler için hizmet sunuyor. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Üst Düzey Dış İlişkiler Görevlisi kariyer diplomatı Julie A. Eadeh’in kaç kocası var?

ABD İstanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh’in  resmi biyografisi  biraz kafa karıştıran türden. 

Nasıl mı?

Çoğu bilgi hemen hemen aynı. Farklı olan kendisi gibi diplomat eşinin mesleki kariyeri ve titri. Mesela birinde eşinin “Ankara’da ABD Dışişleri Bakanlığı Görevlisi” olarak çalıştığı belirtilirken diğerinde ise “Ankara'da görev yapan bir Dışişleri Subayı ile evli” olduğu belirtilmektedir.

Soru şu; bu kadın diplomatın eşi diplomat mı asker mi? bkz. (https://tr.usembassy.gov/tr/our-relationship-tr/cg-istanbul-tr/ https://tr.usembassy.gov/embassy-consulates/istanbul/consul-general/)

Bu Arap-Kürt kırması/melezi Münir El Hamri, Türkiye’de görev yapan bir diplomat olmamasına rağmen nasıl olur da ABD İstanbul Başkonsolosluğu tarafından “Başkonsolos Julie A. Eadeh’in eşi” diye bir kimlik kartı düzenlenir? 

Günümüzde çalışma alanı Kuzey Afrika ve Nijer olan bu adamın İstanbul’da işi neydi, ne dolaplar çeviriyordu?  

Trafik kazası olmasaydı kimlerin canını yakacaktı?

Acaba Julie A. Eadeh, bu Münir ile Ankara’daki eşinden habersiz bir ilişki içinde mi?

Yoksa Ankara'daki diplomat eşi, Mounir Elkhamri adına düzenlenmiş sahte bir kimlik mi kullanıyor?