Doç. Dr. Cüneyt Konuralp, topuk kanı taraması dayatmasına karşı çıkarak bu tarama ile elde edilecek verilere farklı yollarla ulaşmanın mümkün olduğunu belirtti.

Ayrıca bu yolların bazı hastalıkların tespitinde daha güvenilir sonuçlar vereceğine de değinen Koralp, "Topuk kanı taraması denilen şey 6 tane farklı testten oluşuyor. Hastalıklara teşhis koymanın tek yolu kanda eksik veya fazla bir maddeyi veya kan testiyle bir genin farklı durumlarını saptamak değildir." dedi.

ALTERNATİFLER VAR VE DAHA GÜVENİLİR SONUÇLAR VERİYOR

Söz konusu tarama ile fenilketonüri gibi bazı hastalıklara dair ölçümlerin yanıltıcı olabileceğini kaydeden Koralp, örnekteki hastalığın saptanması için idrar testinin az bir numune ile yapılmasının daha doğru sonuç veren alternatif bir yol olduğunu belirtti.

Ayrıca, söz konusu alternatifin vücut dokunulmazlığının ihlali sorununu da ortadan kaldıracağını belirtti.

Heniyye, 'kızıl düve' provokasyonunu açıkladı! Heniyye, 'kızıl düve' provokasyonunu açıkladı!

UYGULAMA ÖNEMLİ BİR REFLEKS BÖLGESİNİ UYARIYOR: 'ZARARLI PROGRAMLAR YAZILABİLİR'

Koralp, topuk kanı alınmasında uygulama anınında çeşitli sorunlara yol açabileceğine dikkat çekerek, "Son derece önemli olan derin tendon reflekselerinden biri olan plantar refkleksin uygun olmayan bir şekilde ve sakıncalı olabilecek başkanı uyarılarla eş zamanlı olarak uygulandığında tam tersine başka zararlı programların yazılmasına sebep olabilir" dedi.

EL SIRTINDAN KAN ALMAK DAHA YEĞ BİR UYGULAMA MI? 

Konuralp sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu hastalıkların teşhisi için topuk kanının kullanılması tek yol mu? Kesinlikle hayır peki başka alternatifler var mı? Kesinlikle evet.

Vücut dokunulmazlığının da ihlali anlamına gelen bu işlem ailenin rızası olmadan yapılmamalı. Hatta bana sorarsanız sadece bir önceki alt başlıkta izah ettiğim nedenlerden dolayı bile hiç yapılmamalı. El sırtından kan almak bile bebek için daha tercih edilir bir durum.

"TOPUK KANI ALINMASI BİRİLERİNİN FAHA ÇOK İŞİNE GELİYOR"

Bir de tedbir kararı falan alınıyor, ne oluyoruz? Gerçekten o kadar gereksiz ki eğer ille de birilerine hesap sormak isteniyorsa bu hesap topuk kanı alınmasını sakıncalarını anlatmaya çalışanlardan değil, böyle olması birilerinin daha çok işine geliyor diye alternatifleri ailelere sunmayanlardan sorulmalı.

"UYGULAMAYI YAPMAZSANIZ SORUMLU OLURSUNUZ DİYORLAR"

Ancak 'Bunları acilen yapmazsanız sonra sorumlu olursunuz' diyorlar. İdrar veya başka sıvılarla hastanın dokunulmazlığına müdahale etmeden ucuz bir şekilde hızlı bir şekilde yapılma yolları varken bu alternatifleri niye saklarsınız, bahsedemezsiniz? 'El sırtından alınan kan doğru netice vermez ille de topu kanından alınmalı' deniyor. Yani kusura bakmayın bu son derece saçma bir şey"